Bikeri izašli na protest: Saudijski diplomat izazvao smrt bicikliste

Radiosarajevo.ba
Bikeri izašli na protest: Saudijski diplomat izazvao smrt bicikliste
/ Foto: Bild
Oko 250 biciklista u Berlinu je izašlo na protest zbog smrti njihovog kolege. Smrt 55-godišnjeg bicikliste u berlinskom kvartu Neukölln izazvao je 51-godišnji diplomat iz Saudijske Arabije.

Diplomat je neoprezno otvorio vrata svog Porsche Cayennea na parkingu koji je desno od biciklističke staze. Biciklist, koji se kretao svojom stazom, nije mogao zakočiti, zabio se u vrata Porschea, potom glavom udario u asfalt.

Iako je Ambasada Saudijske Arabije izrazila saučešće porodici poginulog bicikliste, njemačka javnost je ogorčena zbog činjenice da će diplomat vjerovatno izbjeći krivičnu odgovornost za nesreću.

Saudijac se može pozvati na diplomatski imunitet pa najviše što Njemačka može učiniti je da ga proglasi "personom non grata".

To znači da će diplomat biti zamoljen da napusti Njemačku u određenom periodu, a postupak protiv njega može pokrenuti jedino pravosuđe Saudijske Arabije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije