Belgijske regije pristale na sporazum između Kanade i EU

Fena
Belgijske regije pristale na sporazum između Kanade i EU
EPA / Charles Michel
Belgijski premijer Charles Michel objavio je u četvrtak da je postignut dogovor s belgijskim regijama i jezičnim zajednicama, što otvara put da se uskoro potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

“Postigli smo dogovor. Tekst sporazuma odmah je poslan Odboru stalnih predstavnika EU” (ambasadori zemalja članica EU), izjavio je Michel nakon sastanka s predstavnicima belgijskih regija i jezičnih zajednica.

Belgija je jedina od 28 zemalja članica EU koja nije dala saglasnost na potpisivanje CETA-e, zbog čega je otkazan samit EU-Kanada, predviđen za četvrtak na kojem je taj sporazum trebao biti potpisan.

Prema belgijskom sistemu, savezna vlada mora dobiti saglasnost svih federalnih entiteta za potpisivanje međunarodnih ugovora, a frankofoni dio zemlje – Valonija, regija glavnog grada Bruxellesa i francuska jezična zajednica do sada je odbijao dati saglasnost.

Unutarbelgijski dogovor sada mora dobiti pristanak ostalih zemalja članica da bi se potpisao sporazum s Kanadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije