Tužilaštvo zatražilo pritvor za tri osobe: Krijumčarili migrante kroz BiH

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo zatražilo pritvor za tri osobe: Krijumčarili migrante kroz BiH
Arhiv / Ilustracija
Tokom ove sedmice na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske provedena je velika akcija kodnog naziva "Bosfor", u okviru koje je uhapšeno šest osoba zbog krijumčarenja migranata kroz ove države.

Nakon hapšenja Tužilaštvo BiH nastavilo je provoditi istragu, te su osumnjičeni za ova djela ispitani u prostorijama tužilaštva.

Tačnije, ispitani su Kani Kadira (1987) i Kara Mustafa (1951) iz Turske, te Valentina Vidić (1991) iz Čapljine.

Nakon ispitivanja, postupajući tužilac je uputio zahtjev za pritvaranje ovih osoba, zbog opasnosti od bjekstva, te osnovane bojazni da bi te osobe, ukoliko bi se našle na slobodi, mogle uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze. Također, pritvor je zatražen kako osumnjičeni ne bi utjecali na postupak utjecajem na svjedoke, ali i kako ne bi ponovili ista ili slična djela.

Podsjećamo, akcija "Bosfor" provedena je u srijedu, 22. marta, kada su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetina ilegalnih migranata. Oni su migrante, za velike novčane iznose, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Europe.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata 

Prijedlog za određivanje mjera pritvora proslijeđen je Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije