Osumnjičeni za pucnjavu na Ilidži predati Tužilaštvu

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni za pucnjavu na Ilidži predati Tužilaštvu
/ Arhiv
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama MUP-a KS, osumnjičeni za pucnjavu u utorak rano ujutro na Ilidži - Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo KS sumnjiči ih za krivična djela: organizirani kriminal, pokušaj ubistva službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa... Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će o daljim mjerama. Kantonalno tužilaštvo obavještava javnost da su sve osobe koje su učestvovale u izvršenju navedenih krivičnih djela ranije osuđivane za krivična djela koja uključuju elemente nasilja.

Tako je Anel Botić do sada osuđivan pet puta i to za krivična djela; nasilničko ponašanje dva puta, izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te presudom Kantonalnog suda u Sarajevo od 22.01.2015. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca zbog krivičnog djela razbojništvo.

Tada je ovo Tužilaštvo uložilo žalbu zbog visine kazne, budući da je Botić bio višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela a tom prilikom mu je izrečena kazna zatvora ispod zakonskog minimuma (zakonski minum pet godina, izrečena kazna zatvora dvije godine i dva mjeseca).

Međutim, Vrhovni sud Federacije odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio odluku Kantonalnog suda u Sarajevu”, navodi se u saopćenju. Ovo Tužilaštvo podsjeća javnost da će i dalje kod nadležnih sudova ustrajavati na mjerama pritvora kada god su ispunjeni zakonski uvjeti, pogotovo kada je riječ o višestrukim povratnicima u vršenju krvičnih djela, ali i na žalbama protiv odluka nadležnih sudova na izrečene kazne zatvora, uvijek kada procjeni da su sudovi ublažili kazne višestrukim povratnicima.

Podsjećamo vas da su navedeni osumnjičeni sinoć, naoružani, pokušali opljačkati samoposlugu  u Vogošći, a potom su pokušali pobjeći brojnim policijskim patrolama koje su ih susrele na kružnom toku na Ilidži. Ubrzo je došlo i do razmjene vatre, te je Nedim Delić (1991.) ubijen iz vatrenog oružja policijskih službenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije