Akcija policije u BiH i Austriji: Pohapšeni dileri kokaina i oružja

Fena
Akcija policije u BiH i Austriji: Pohapšeni dileri kokaina i oružja
/ Foto: Armin DURGUT/Patria
Složena tužiteljsko-policijska operacija kodnog naziva "Postman" realizirana je u protekla 24 sata na teritoriji Austrije i Bosne i Hercegovine.

Na području Austrije slobode su lišena dva državljanina BiH, a na području BiH, odnosno u Brčko Distriktu i Tuzlanskom kantonu, tri osobe, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvršeni su pretresi na više lokacija u BiH.

U ovoj koordiniranoj akciji je zaplijenjena veća količina opojnih droga kokain i marihuana-skunk te veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge. Vrijednost zaplijenjene droge na crnom tržištu je veća od 100.000 eura.

Tokom akcije su prikupljeni dokazi o krijumčarenju oružja s područja BiH prema zemljama Evropske unije.

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima tužiteljstava i policije BiH i Austrije, u operaciji Postman prikupljeni su dokazi o državljanima Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Nizozemske.

U dogovorenoj akciji pripremanoj više mjeseci, na dogovoreni znak, realizirane su aktivnosti na lišenju slobode bh. državljana u Austriji, kao i pretresi i lišenja slobode osoba u BiH.

Postupajući tužitelj i istražitelj Tužiteljstva BiH su na terenu i u stalnom kontaktu s kolegama iz Austrije, kao i s policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužiteljstva BiH realiziraju ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze podrške svim agencijama koje su sudjelovale u međunarodnoj operaciji "Postman", među kojima su Policija Brčko Distrikta, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije