Zvizdić: Za dvije godine otvorene desetine hiljada radnih mjesta

A. B.
Zvizdić: Za dvije godine otvorene desetine hiljada radnih mjesta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentirani rezultati dosadašnjeg rada izjavio je kako je za dvije godine mandata Vijeća ministara otvoreno više desetina hiljada radnih mjesta.

Zvizdić je kazao da je BiH prošle godine ostvarila najveću dobit do sada te da u ovom trenutku imamo najmanju zaduženost. Posebno je naglasio kako je u našoj zemlji za dvije godine mandata Vijeća ministara BiH otvoreno više desetina hiljada radnih mjesta.

"To je naš zadatak i ključni prioritet jer se time najviše trebamo baviti. Prošle godine Vijeće ministara usvojilo je 17 strategija vezanih za različite oblike života i rada. To nam je omogućilo pristup novim investicijama i fondovima. Nastavili smo uporno raditi na mjerama iz reformske agende, naravno samo ono što je u našoj nadležnosti te smo tako za manje od dvije godine realizirali više od 55 posto naših mjera. Poboljšani su uvjeti izvoza na tržište Rusije, Europske unije (EU) i Turske te se kontinuirano povećava kvaliteta u ovoj grani, a to je posebna zasluga ministra Mirka Šarovića. Usvojili smo i akcioni plan za izvore obnovljive energije", kazao je Zvizdić.

Dodao je da Vijeće ministara BiH ima informaciju da je Krivični zakon usvojen u RS-u te da će dalje biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru. 

"Prošla godina je bila najuspješnija europska godina za BiH. U februaru u smo podnijeli zahtjev za članstvo u EU, a u septembru je on prihvaćen. Stupio je također na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). U toku su pripreme odgovora na Upitnik EK", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, u martu ove godine ostvaren je rekordni izvoz, odnosno 23 posto više nego u martu nego prošle godine, što je najveći poslijeratni izvoz ostvaren u BiH.

"I dalje se nalazimo u top 20 zemalja svijeta u koj dođe najveći broj turista. Ključni projekt je također i realizacija klirinškog duga, odnosno 125 miliona dolara. Jedina smo zemlja koja će dobiti novac koji će biti korišten za potrebe entiteta", istaknuo je premijer Zvizdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije