Zvizdić: Referendum je suspendovao ključna životna pitanja

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Referendum je suspendovao ključna životna pitanja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da stav PIC-a predstavlja "pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH".

"Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH , ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bosanskohercegovačkom entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od 'drugog i drugačijeg', zamagljujući pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji i novom zapošljavanju", saopćeno je danas iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Svjedoci smo, tvrdi Zvizdić, da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice, čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola, zdravstvenih, sportskih i objekata kulture. Uz to, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH.

"Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to suština stava PIC-a. Zbog toga je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti", dodaje Zvizdić.

"Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH , na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima dejtonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira u Bosni i Hercegovini", stoji na kraju saopćenja iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije