Zvizdić s Danielssonom: Kako osigurati 80.000 radnih mjesta

Fena
Zvizdić s Danielssonom: Kako osigurati 80.000 radnih mjesta
/ Foto: Vijeće ministara BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je u Sarajevu s generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji Christianom Danielssonom.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

"BiH je za predstojeći samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Trstu u julu ove godine kandidovala sedam projekta iz oblasti infrastrukture, dva iz oblasti jačanja komunalne infrastrukture ili sfere zaštite životne okoline, te jedan projekt iz oblasti društvenih djelatnosti, odnosno oblasti kulture", izjavio je Zvizdić nakon sastanka s Danielssonom.

Danielsson je naveo da su na sastanku razmatrali niz pitanja u okviru zajedničkih programa ili zajedničke agende na relaciji Evropska komisija i BiH i da je fokus bio na Reformskoj agendi i njenoj provedbi koja obuhvata period od 2015. do 2018. godine. U tom smislu pohvalio je napore predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Denisa Zvizdića i njegovih saradnika na svim dosadašnjim rezultatima.

Danielsson je naglasio važnost  nastavka reformi, odnosno provedbe Reformske agende koja je 'kičma' svih reformskih procesa koji se odvijaju u BiH.

"Također smo razgovarali o inicijativi jačanja regionalnog ekonomskog prostora za područje zapadnog Balkana. Sretan sam i pozdravljam podršku koju je predsjedavajući Zvizdić zajedno sa svojim  zamjenicima istakao u smislu ove inicijative. Ovakva inicijativa će osigurati da region bude privlačniji  za strane investitore i istovremeno osigurat će njegovu konkurentnost", dodao je Danielsson.

Prema procjenama Europske komisije, provođenjem takve inicijative, moglo bi biti osigurano oko 80 hiljada radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije