Zvizdić i Jusko o samitu u Trstu: Ne smijemo "baciti u zrak" pola milijarde eura

E. H.
Zvizdić i Jusko o samitu u Trstu: Ne smijemo "baciti u zrak" pola milijarde eura
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH uvjereni su kako će uskoro biti riješeni problemi u vezi s ugovorom o Transportnoj zajednici, čime će BiH dobiti trenutno suspendirana sredstva.

Tačnije, njih dvojica su izvijestili javnost i o nedavnom sastanku s Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i samitu u Trstu, te je ovom prilikom Zvizdić istaknuo kako je zaključak sastanka s Vijećem bio itekako pozitivan, kada je riječ o europskom putu BiH.

"Na sastanku s Vijećem konstatiran je jedan veliki napredak BiH u 2016. godini na europskom putu BiH, koja je zaista bila uspješna za našu državu promatrajući sve parametre, među kojima je posljednji dobivanje Upitnika Europske komisije. Zaključeno je da bi takvu vrstu europskog angažmana trebalo nastaviti do kraja 2017. godine, s fokusom na dalju provedbu reformske agende i usvajanje cjelovite strategije BiH za pristupanje IPA i drugim fondovima. Govorili smo i o potrebi očuvanja mira i stabilnosti na ovim prostorima, te borbi protiv korupcije, kriminala i ekstremizma, a najvažnija poruka jeste da Europska unija u potpunosti ostaje otvorena za našu državu", kazao je Zvizdić.

Dodao je i da su na samitu u Trstu, iz ugla BiH, završena dva veoma važna detalja, među kojima je vijest da su BiH odobrena četiri projekta, višemilionske vrijednosti, ali i vijest da BiH nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici.

"Mi smo znali još prije nekoliko mjeseci da su projekti iz BiH itekako dobri i da je to BiH kvalitetno uradila, a riječ je o projektima cestovne komunikacije, koji su veoma važni za našu državu. No, ono što je negativno jeste da BiH nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zbog čega, ako se prisjetimo ranijih izjava europskih zvaničnika, BiH u narednom periodu neće moći pristupiti niti jednom fondu", istaknuo je ministar Jusko u svom obraćanju.

Zvizdić se prisjetio i da je ugovor o Transportnoj zajednici u BiH usvojen još 2009. godine u Vijeću ministara i 2010. godine u Predsjedništvu BiH, te da tada nije bilo nikakvih problema, zbog čega je nemoguće prihvatiti bilo kakve uvjete koji se sada postavljaju.

No, njegov kolega Jusko smatra kako trenutne političke razmirice u BiH neće utjecati na razvoju projekata u budućnosti, te da će se uskoro ovi problemi riješiti.

"Ja odgovorno tvrdim da nećemo ostati bez ovih sredstava i uvjeren sam da ćemo u najskorije vrijeme potpisati ugovor o Transportnoj zajednici, jer smo se mi svojski pomučili i oznojili da dođemo do njih. Reći ću vam da smo već počeli pripremu i brojnih novih projekata, što dodatno govori o našoj opredijeljenosti ka budućnosti u kojoj ćemo dobivati sredstva iz fondova EU", zaključio je Jusko.

Podsjećamo, BiH je na samitu u Trstu odobreno više od pola milijarde eura za provedbu četiri projekta, no zbog nepotpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici, ova sredstva su "suspendirana" i stavljena u takozvani stand-by aranžman. Razlog tome jeste postavljanje brojnih uslova iz vlasti Republike Srpske, koje na kraju nisu prihvatile trenutni prijedlog ugovora o Transportnoj zajednici s drugim zemljama zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije