Zvizdić: Bit ćemo spremni kad dođe upitnik za BiH

Fena
Zvizdić: Bit ćemo spremni kad dođe upitnik za BiH
/ Anadolija
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark poručio je da Izvještaj EU o BiH za ovu godinu može biti dobra osnova za daljnji rad, ali i istaknuo da je još mnogo toga ostalo da se uradi na evropskom putu BiH.

"Pridruživanje je proces koji uključuje cijelo društvo, niko u svemu tome ne može ostati imun na neminovne promjene. Puno posla je pred nama, EU nastavlja pružati podršku BiH. Za mjesec dana stići će i upitnik za BiH, a najvažnije je da imamo kontinuiranu provedbu reformi", kazao je Wigemark na pres-konferenciji nakon što je Izvještaj EU predao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je napore i rad što su ih uložili članovi Vijeća ministara BiH i entitetskih nosilaca vlasti koji su, kako je kazao, nekada pomalo u tišini, radili na usklađivanju propisa i na izradi zajedničkih politika.  

"U kontekstu reformi i potrebnih promjena u društvu važno je istaknuti i ulogu nižih nivoa vlasti, prije svega kantona koji imaju važnu poziciju i ulogu u samom procesu provođenja reformi", kazao je Wigemark.

Prema Izvještaju, u oblasti pravosuđa zabilježena je određena spremnost ali, kako je rečeno danas, ima još dosta toga uraditi do nezavisnog pravosuđa, dok je negativan trend zabilježen u oblasti medijske slobode izražavanja i reforme javne uprave.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je istaknuo da Evropa, ekonomija, reforme i vladavina prava moraju i trebaju ostati ključne riječi s kojima treba da počne i završi radni dan svake osobe koja je na bilo koji način uključena u procese evropske integracije i ekonomskog razvoja BiH.  

"Izvještaj koji smo dobili za ovu godinu mnogo je pozitivniji nego onaj lani. Raduje činjenica da se na Vijeće ministara BiH i na kolege iz entiteta gleda kao na generatore evropskih procesa, svih aktivnosti koje su vezane za dinamiziranje puta BiH prema evropskim integracijama", kaže on.

Naglasio je da ta kreativna uloga, konstatirana i u Izvještaju, raduje ali i dodatno obavezuje. Stoga je istaknuo da će se aktivno nastaviti raditi na svim zadacima koji se nalaze unutar evropske agende BiH.

"Napredak BiH prema evropskim integracijama je primijetan, realizirana je većina preuzetih obaveza, a svi nivoi vlasti i dalje stoje iza toga kao ključnog cilja ove države. Siguran sam da ćemo spremno dočekati  9. decembar kad ćemo dobiti upitnik, da će do tada biti formirana potrebna tijela unutar mehanizma koordinacije koja će se baviti pitanjima iz upitnika. Odgovori na ta pitanja neće biti važni samo za EU, mnogo će važniji biti za vlasti u BiH da u potpunosti razumijemo koliko su naše procedure i zakoni usklađeni s pravnom praksom EU", naglasio je Zvizdić.

Kaže da su osim pozitivnih stvari primijećeni i nedostaci odnosno preporuke koje se moraju implementirati. S tim u vezi, bit će definiran akcioni plan i dinamnika da što prije budu i otklonjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije