Zvanični preliminarni rezultati: Bošković četvrti put postao načelnik Stoca

Radiosarajevo.ba
Zvanični preliminarni rezultati: Bošković četvrti put postao načelnik Stoca
I nakon što se tokom noći spekuliralo da je Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a BiH osvojio preko 4.000 glasova na ponovljenim izborima u Stocu, čime je pobijedio u utrci za načelnika, ove informacije potvrđene su i preliminarnim rezultatima CIK-a BiH.

Kako je saopćeno na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije BiH, od ukupno 7.180 važećih glasačkih listića, njih 4.276 bilo je u korist Stjepana Boškovića, dok je njegov protukandidat Mato Komšić osvojio 2.904 glasova.

U toku samog procesa zabilježeno je 199 nevažećih praznih listića, a po drugim kriterijumima nevažećim je proglašeno još 186 listića, što je ispod pet posto ukoliko se gleda ukupan broj glasačkih listića.

Iako su ovo nepotvrđeni, preliminarni rezultati CIK-a BiH, evidentna je velika razlika između kandidata, kao i to da je Bošković ostvario ubjedljivu pobjedu kojom će nastaviti svoj mandat na mjestu načelnika općine Stolac.

Podsjećamo, ponovljeni izbori u ovom hercegovačkom gradu održani su četiri mjeseca nakon regularnih lokalnih izbora u BiH. Izbori su ponovljeni jer su tokom 2. oktobra 2016. godine na pojedinim biračkim mjestima u Stocu izbili fizički obračuni, što je dovelo do prekida izbora u ovom gradu.

Zbog svega toga kažnjeni su pojedini politički subjekti, pojedinci, kao i članovi biračkih odbora u ovom gradu, a nakon toga raspisani su ponovljeni izbori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije