Zbog visokih temperatura: Zavod za javno zdravstvo upozorava i savjetuje građane

Fena
Zbog visokih temperatura: Zavod za javno zdravstvo upozorava i savjetuje građane
Usljed visokih temperatura koje su ovih dana više od 30 stepeni Celzijusovih, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče vanjske aktivnosti, te da izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati.

Dr. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorava da velike vrućine i visoke razine UV zračenja mogu biti opasne, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

"Stoga se treba što više zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima jer boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja", kazala je u izjavi za Fenu.

Dr. Vilić-Švraka preporučuje izbjegavanje kretanja u doba dana kada su temperature najviše te nošenje lakše, prozračne i svjetlije odjeću koja odbija sunce.

Također, trebalo bi smanjiti fizičke aktivnosti, a ukoliko neko mora vježbati, trebalo bi da svakih sat vremena popije dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladne vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije