Završeni protesti: Borci i Vlada postigli dogovor u vezi sa zakonom o penzijama

Radiosarajevo.ba
Završeni protesti: Borci i Vlada postigli dogovor u vezi sa zakonom o penzijama
Protesti vojnih penzionera iz Federacije BiH, koji su održani u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, zvanično su završeni i zamrznuti nakon što je postignut dogovor o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju.

Veliki broj boraca vratit će se svojim kućama danas, barem malo zadovoljniji prije nego li su došli na proteste, a zahvaljujući dogovoru da novi Zakon o penzionisanju uskoro bude pušten u parlamentarnu proceduru.

"Za provođenje ovog zakona bit će potrebne tri godine, 22 miliona KM, čime bi se osiguralo 11 hiljada ljudi", kazao je Rifat Tirak, predsjednik Saveza vojnih penzionera FBiH, koji je učestvovao na današnjim pregovorima u Vladi FBiH.

On je kazao i kako je ovim ispunjen dio zahtjeva koje su borci uputili, zbog čega je odlučeno da protesti zvanično budu zamrznuti, a tako će ostati sve dok se Vlada bude držala dogovorene dinamike o usvajanju ovog zakona.

U ovim trenucima velik broj boraca koji su u Sarajevo stigli s područja cijele Federacije BiH razilazi se s platoa ispred zgrade Vlade FBiH, ali vidno nezadovoljni, uz poruke da i dalje ne vjeruju kako će ovaj zakon biti usvojen jer su mnogo puta do sada izigrani.

Podsjećamo, u prethodnih nekoliko mjeseci Savez vojnih penzionera FBiH održao je nekoliko protesta u Sarajevu, od čega su ovi današnji drugi masovniji protesti. Svojevremeno su prijetili i postavljanjem šatorskog naselja ispred zgrade Vlade FBiH, a sve na putu do postizanja svog cilja, tj. usvajanja Zakona o povoljnijem penzionisanju, kojim bi se bivšim borcima vratili koeficijenti, a samim tim i visine penzija, na stare vrijednosti, koje su važile prema zakonu prije 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije