Zatvorena biračka mjesta: Izborni dan u Stocu završen bez ikakvih problema

Radiosarajevo.ba/Anadolija
Zatvorena biračka mjesta: Izborni dan u Stocu završen bez ikakvih problema
Četiri mjeseca nakon što su lokalni izbori u Stocu prekinuti zbog fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, stanovnici ovog hercegovačkog gradića danas su napokon bili u prilici da izraze svoju građansku volju.

Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Joze Matića, u 19 sati su zatvorena 23 biračka mjesta dok je pet minuta kasnije zatvoreno biralište broj 16 u Gorici koje je i jutros kasnilo pet minuta sa otvaranjem zbog tehničkih problema. Ponovljeni izbori u Stocu, kako ističe protekli su bez incidenta, a od 7 do 19 sati glasalo je više od 75 posto građana.

„Na redovnim biračkim mjestima glasalo je  7.566 birača“, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Današnjim izborima prisustvovao je veliki broj posmatrača, kako onih iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, tako i one iz raznih nevladinih i međunarodnih organizacija, a posebne mjere poduzeli su i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su osiguravali izborni proces.

Priliku da glasa imalo je ukupno 11.404 građana, u tri skupine i to 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran izvan BiH, 31 birač registriran za glasanje u odsustvu, te 40 birača koji su registrirani da glasaju osobno. Svi oni imali su priliku da glasaju na 19 biračkih mjesta, a bilo je otvoreno jedno mjesto za glasanje u odsustvu, te su radila i četiri mobilna tima na terenu.

Ukupno je 14 političkih subjekata sa 68 kandidata učestvovalo je u izboru za općinsko vijeće, a dva kandidata, Stjepan Bošković (HDZ BiH) i Mate Komšić (nezavisni kandidat) borili su se za mjesto načelnika.

Veoma zanimljivo je bilo tokom dana, kada su čelnici Inicijative za Stolac i pored najava o bojkotu izbora, pozvali sve građane Stoca da izađu na izbore, čime je u jednom trenutku izlaznost na izbore povećana.

Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti poznati u 22 sata, nakon čega će biti poznato i više detalja sa izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije