Zastupnici u Parlamentu nisu izglasali nepovjerenje Vladi FBiH

Fena
Zastupnici u Parlamentu nisu izglasali nepovjerenje Vladi FBiH
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas na zasjedanju nisu usvojili Prijedlog grupe poslanika za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Po okončanju rasprave federalni premijer Fadil Novalić poslanicima je prezentirao dosadašnje rezultate Reformske agende i najavio prioritetne aktivnosti. Konstatovao je da je procenat izvršenja svih mjera i aktivnosti 64 posto to jest „22 aktivnosti su realizirane, a 17 se kontinuirano provodi“.

Iz oblasti javnih finansija uveden je Moratorij na zapošljavanje i na povećanje plata u javnom sektoru na nivou FBiH.

"Budžetom je predviđeno 7.210, a stanje na dan 30. juna je 6.706 zaposlenih. Također, imamo Registar parafiskalnih nameta,  Zakon o porezu na dobit,  Zakon o unutrašnjem platnom prometu, te Novi zakon o bankama u skladu sa direktivama Basel I, II i III", kaže Novalić.

Među realizovanim ključnim mjerama u prethodnom periodu su izmjene i dopune zakona o doprinosima (preferencijalni tretman), jačanje nadzora nad bankama, oživljavanje i unapređenje namjenske industrije, set zakona i uredbi iz finansijske sfere kojim se suzbija siva ekonomija, kao i rješavanje statusa preduzeća sa poteškoćama (Dita, Aida, Revom, TTU, Livnica Tuzla, UNIS Tools, Željezara Zenica, BH Airlines, Hidrogradnja, Borac Travnik, Konjuh, Agrokomerc).

"Iz oblasti tržišta rada usvojeni su Zakon o radu, Uredba i finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, donijeti su novi opšti i granski kolektivni ugovori, te subvencije za poljoprivrednike uslovljene registriranjem poljoprivrednih gazdinstava uz plaćanje preferencijalne stope doprinosa", istakao je Novalić.

U socijalnom pogledu naglašava da je omogućena finansijska stabilizacija Zavoda PIO odnosno redovna isplata penzija, Sporazum sa boračkom populacijom i subvencioniranje plaćanja električne energije za socijalno ugrožene kategorije. Također, Novalić je naveo još mnogobrojne podatke o radu Vlade, nakon čega je predsjedavajući Edin Mušić okončao dvodnevno zasjedanje, poručivši da će ovaj dom u septembru održati najmanje dvije sjednice.

Drugog dana zasjedanja usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, dok nisu podržani Prijedog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH, izmjene Zakon o suzbijanju organizovanog kriminala u FBiH, izmjene i dopune Zakona o Javnom servisu RTV FBiH.

Sa dnevnog reda, na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, skinut je Prijedog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH za realizaciju projekta Vodovod Visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije