Predložen zakon koji ukida "dvije škole pod jednim krovom": Imaju li mladi šansu

E. H.
Predložen zakon koji ukida "dvije škole pod jednim krovom": Imaju li mladi šansu
/ Srednjoškolci Jajca; Foto: Buka
Nakon što su srednjoškolci iz Jajca danas održali nove proteste, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz uputio je u parlamentarnu proceduru zakon kojim bi se zabranila praksa dvije škole pod jednim krovom.

Tačnije, Gratz je u proceduru uputio Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u Federaciji BiH, koji bi nedvosmisleno utvrdio da je svaki oblik fizičkog razdvajanja osoba, posebno đaka, studenata i nastavnika, segregacija i diskriminacija.

"Zakonom se utvrđuje da Federacija ima ovlaštenje i dužnost da zabrani takvu praksu, ne iz aspekta nadležnosti obrazovanja, već iz obaveze zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda. Zatražili smo da se ovim zakonom zaštiti i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije", istaknuo je zastupnik Gratz.

On je dodao da je dosta praksi kojima se društvo dijeli, te je pozvao sve građane i javnost da podrže borbu protiv sistema "dvije škole pod jednim krovom".

"Kada je riječ o problemu dvije škole pod jednim krovom, SDA je tu jasan, mi želimo da se taj 'fenomen' što prije riješi i da se škole dovedu u normalno stanje funkcioniranja, kao što je to normalno u civiliziranom društvu. Treba posmatrati kada je riječ o dvije škole pod jednim krovom kroz dva pitanja, a to je da isključivu nadležnost nad obrazovanjem imaju kantoni u FBiH. Nikakvu nadležnost nad tim, dakle, nemaju ni entiteti niti država, tako da su Federalni parlament i Federacija BiH vezanih ruku, zbog državnog ustava. A ključni problem bi bio kako uskladiti nastavne planove i programe, zbog čega su i nastale ove škole. Na to bismo se svi trebali fokusirati, te kad postignemo koncenzus svim školama to će biti preduvjet za ukidanje ovog fenomena", kazao je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Parlamentu FBiH za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije