'Zajedno protiv mina': FUCZ se priključio globalnoj kampanji

Radiosarajevo.ba
'Zajedno protiv mina': FUCZ se priključio globalnoj kampanji
Povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina – Federalna uprava civilne zaštite, pridružila se godišnjoj kampanji  # TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina).

Cilj ove kampanje je podizanje globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protuminskom djelovanju.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utječu na živote miliona ljudi.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama a život stanovnika je u stalnoj opasnosti. Demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava.

Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života. Gotovo 20 muškaraca, žena i djece bude ubijeno ili osakaćeno svaki dan.

Ovoj kampanji priključile su se i redakcije portala Radiosarajevo.ba i Radija Sarajevo, čije su prostorije danas posjetili pripadnici deminerskog tima FUCZ i ugodnoj atmosferi razgovarali o kampanji Zajedno protiv mina.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite u narednih nekoliko dana (do 4. aprila) fotografirati će se s javnim ličnostima i građanima kako bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dala svoju podršku za svijet bez mina.

Fotografije se mogu pogledati na web (www.fucz.gov.ba) i Facebook stranici Federalne uprave civilne zaštite, a dijelit će se i putem Facebook stranica svih onih koji se nalaze na fotografijama.

Iz FUCZ-a su pozvali i ostale koji žele podržati ovu kampanju da klikom na ovaj link urade sljedeće:

  1. Preuzmu i isprintaju crveni trougao.
  2. Fotografiraju se s crvenim trouglom.
  3. Postave fotografiju na Instagram, Facebook ili Twitter koristeći # TogetherAgainstMines.
  4. Podijele fotografiju s prijateljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije