Za građevinare od velike važnosti da se održi kontinuitet radova

Fena
Za građevinare od velike važnosti da se održi kontinuitet radova
Realizacija radova u građevinarstvu u Federaciji BiH u drugom tromjesečju ove godine bila je veća za 1,2 posto u odnosu na prva tri mjeseca, pokazuje analiza Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH).

U tom periodu je zabilježen rast u visokogradnji od dva, a niskogradnji 0,2 posto. Drugo tromjesečje 2016. bilježi pad u realizaciji radova u građevinarstvu od 0,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2015. godine. Prema vrsti građevinskih radova, u tom periodu na objektima visokogradnje je zabilježen rast od 4,6 a u niskogradnji pad od 4,2 posto.  

"Evidentno je da je u svim gradovima Federacije BiH, a posebno u Sarajevskom kantonu zabilježen rast visokogradnje, posebno stanova, što prethodnih godina nije bio slučaj. U posljednjih nekoliko godina visokogradnja je konstantno bilježila pad, a većina realizacije u građevinarstvu odnosila se na izgradnju autoceste", kazala je sekretarica za građevinarstvo PKFBiH Dženana Hodžić.

Ocijenila je da je to svakako dobar pokazatelj, u smislu zaposlenosti u građevinarstvu jer najveći broj radnika, prema prirodi posla, zapošljava visokogradnja, dok je u niskogradnji dosta zastupljena mehanizacija.

Hodžić je dodala da nakon 2013. prvo polugodište 2016. ima najveći rast novoizgrađenih stanova na području BiH, a cijena prodatih novih stanova u BiH je porasla za 12,5 posto, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Međutim, podaci za FBiH govore da je u drugom tromjesečju 2016. došlo do pada prodaje novih stanova u odnosu na isti period prošle godine i to 12,8 posto, a njihove cijene  pale su za 9,9 posto u poređenju s istim periodom lani.

"Analizom tržišta i drugih pokazatelja možemo reći da visokogradnja doživljava svoj oporavak i u FBiH, s tendencijom daljeg rasta", dodala je Hodžić.

Kada je riječ o cijeni novoizgrađenih stanova, po njenim riječima, najznačajnija stavka koja pravi razliku u cijenama stanova je lokalitet gradnje.

"Tako naprimjer u Sarajevu cijene novoizgrađenih stanova se realno tržišno kreću od 1.500 do 4.000 KM, zavisno od lokacije, a u drugim gradovima prosječna cijena je od 1.400 do 2.200 KM. Iako statistički podaci ukazuju na povećanje cijena, ne možemo reći da je došlo do značajnijeg povećanja cijena u novogradnji. Zbog povećane tražnje arapskih turista i građana, posebno u nekim gradovima, bilježi se rast cijena, što značajno nema utjecaj na prosjek cijena", dodala je Hodžić.

Vrijednost ugovorenih radova u inozemstvu građevinskih privrednih društava s područja FBiH za prvih šest mjeseci ove godine manja je za sedam posto u odnosu na isti period 2015.  Najveći dio poslova građevinari su ugovorili u zemljama Evrope i to 82,6 posto, od čega se 26,7 posto odnosi na visokogradnju, a 73 posto na niskogradnju.

Albanija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Slovačka, Irak, Alžir, Kenija tržišta su na kome su prisutni građevinari iz Federacije BiH.

"Što se tiče domaćeg tržišta najznačajniji investitori su Autoceste FBiH  i Elektroprivreda BiH.  Od značajnijih objekata u visokogradnji očekuje se početak realizacije projekta blok 7 Termoelektrane 'Tuzla', kao i izgradnja Termoelektrane Banovići", kazala je Hodžić napominjući da je za građevinare od velike važnosti da se održi kontinuitet radova.

Po njenim riječima, ulaganja u elektroenergetski sektor općenito imaju perspektivu za upošljavanje domaće građevinske operative.

"S aspekta kompetentnosti možemo reći da građevinske kompanije imaju dobre reference i lidere u tunelogradnji, mostogradnji, cestogradnji", zaključila je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije