Wigemark: EU je u Srebrenici doživjela neuspjeh i svi smo za to odgovorni

E. H.
Wigemark: EU je u Srebrenici doživjela neuspjeh i svi smo za to odgovorni
Među brojnim zvanicama na današnjoj komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima obratio se i Lars Gunnar Wigemark, šef Delagacije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

"Prije nešto više od dvije decenije u samom srcu Europe, pred našim očima desio se zločin zbog kojeg danas ime Srebrenice priziva slike porodice koje su prisilno odvajane i čiji članovi su sistematski ubijani. Naše misli s preživjelim žrtvama i porodicama šehida. Nikada ne smijemo zaboraviti mračne dane", kazao je Wigemark.

On je dodao da je zajednička dužnost svi Europljana i cijele međunarodne zajednice da pamte šta se desilo u Srebrenici. Istaknuo je da je Europska unija uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na europskom tlu ne ponove masovna ubistva i genocid.

"Unatoč tome prije 22 godine nismo uspjeli i svi smo za to odgovorni, kao što smo svi odgovorni da se takve stvari ne ponove u budućnosti. Vrlo je važno da pamtimo da se genocid nikada više nigdje ne ponovi, ali i da buduće generacije učimo historiji jer za kretanje napred potrebno je okrenuti se i unazad. Jednog dana, nadam se u ne tako dalekoj budućnosti, ime Srebrenice će prizvati slike uspješne lokalne zajednice koja gaji sve vrijednosti suživota i mira", zaključio je Wigemark.

Osim njega, prisutnima se obratio i šef misije OSCE-a u BiH Johnatan Moore, koji je istaknuo kako se cijeli svijet danas nada da će 71 žrtva, koja se danas ukopava, pronaći vječni smiraj uz više od 6.500 do sada ukopanih.

"Govoreći o tragično stradalim žrtvama ne možemo da ne govorimo o preživjelima. Briga za porodice žrtava genocida ostaje trajna obaveza svih nas i mi smo svakodnevno prisutni sa našim timom u Srebrenici. Želimo, koliko god je moguće, pomoći Srebrenici da se podigne iz pepela i podigne se svojom ljepotom koja joj se desila prije tragične sudbine - genocida", dodao je Moore.

Podsjećamo, danas se u Potočarima obilježava 22. godišnjica genocida, koji se početkom jula 1995. dogodio na području enklave Srebrenica. Tada je više od 8.000 ljudi ubijeno u strašnom ratnom zločinu, koji je presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu proglašen genocidom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije