Wigemark: Domaći političari moraju koordinirati stavove

Anadolija
Wigemark: Domaći političari moraju koordinirati stavove
Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark boravi danas u posjeti Banjoj Luci gdje se sastao sa Željkom Cvijanović, premijerkom Republike Srpske.

"Ne držimo ničiju stranu, istovremeno ne upiremo prste u krivce, jednostavno pozivamo domaće lidere da na odgovarajući način koordiniraju svoje stavove pogotovo kada to podrazumijeva zajednički nastup na međunarodnoj sceni, na međunarodnim konferencijama", izjavio je danas u Banjaluci Wigemark.

Na sastanku se između ostalog razgovarali su i o pristupanju BiH transportnoj zajednici.

Wigemark je rekao da je dobra vijest da je mehanizam koordinacije konačno profunkcionisao i da radne grupe rade na usklađivanju odgovora na Upitnik Evropske komisije. Prema njegovim riječima, nesporno je i da smo bili svjedoci usporavanja i zastoja reformskih mjera i reformi u okviru agende.

"Mi kao Evropska unija ne prihvatamo objašnjenja da je do ovoga došlo zbog izbora. Izbori su još uvijek daleko i vjerujem da će građani donijeti odluku na osnovu dešavanja. Neprihvatljivo je u ovom trenutku ostaviti sve po strani bez pravih aktivnosti i djelovanja", kazao je Wigemark.

Podsjetio je da je EU prošle godina bila impresionirana napretkom BiH, ali da je ove godine napredak izostao.

"Aktivnosti se nastavljaju, međutim negativan signal upućen je sa samita u Trstu kada BiH nije bila u mogućnosti da potpiše pristupanje ugovoru o transportnoj zajednici", rekao je Wigemark i dodao da je o tome razgovarao sa Željkom Cvijanović koja mu je prenijela da se ne osporava sadržaj samog ugovora, nego ono što je često slučaj, pitanje kako interno unutar BiH koordinirati stavove i mišljenja.

Nada se da će se uz dobru političku volju svih strana što prije može iznaći rješenje da se ovo pitanje prevaziđe jer je važnost sporazuma o transportnoj zajednici nesporna. Dodao je da se to odnosi i na druge reforme, uključujući zakon o akcizama - to su pitanja za koja se mora naći rješenje.

"Mi nismo zahtjevali posebno rješenje ili aranžman, stava smo da je ovo pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasti inače će ugroziti proces evropskih integracija", rekao je on.

Naglasio je da je neprihvaljivo da bilo koja politička stranka ili lider na vlasti ili u opoziciji jednostavno kažu "ne možemo se usaglasiti oko ovog pitanja" i da pasivno sjedite čekate razrješenje situacije. Sama suština podnošenja aplikacije je odgovorno liderstvo i  djelovanje.

Istakao je i da EU insistira na zajedničkim strategijama, sada u oblasti energetike, zaštite okoliša i zapošljavanja.

"U svim tim aktivnostima potrebno je uzeti u obzir nadležnosti svih nivoa vlasti od entitetskih, kantonalnih do nivoa BiH. Cijeli ovaj proces izrade zajedničkih strategija, usaglašavanje stavova, potpisivanje međunarodnih sporazuma sve su to elementi na evropskom putu u kontekstu integracija", rekao je Wigemark.

Željka Cvijanović je istakla da je fokus razgovora bio na tome kako da se deblokiraju reformski procesi koji se odnose na izvršavanje obaveza iz reformske agende.

"Razgovarali smo i o pitanju transportne zajednice, na koji način BiH može da postane dio ovakve zajednice obzirom da su problemi koji su nastali spriječili nas da uđemo u taj aranžman sada i vjerujem da ćemo kroz razgovore na unutrašnjem planu doći do rješenja, a samim tim i otkloniti takvu smetnju", rekla je ona.

Istakla je da je Wigemarku prenijela da se sve što se dešavalo oko transportne zajednice ne odnosi na odnos Banjaluka - Brisel.

"Mi razumijemo i cijenimo i želimo da budemo dio Evropske unije i da su svi problemi koji su nastali isključivo unutrašnje prirode na relaciji različitih nivoa vlasti i da nemaju nikakve veze sa Briselom ili našim opredjeljenjem koje je neupitno", rekla je Cvijanović i dodala da su se bavili i pitanjima definisanja zajedničkih strategija.

Komentarišući trasu dionice puta od Sarajeva do Beograda Cvijanović je istakla da je o tome potrebno usaglastiti stavove.

"Mi smo rekli da ona trasa koja se nalazi u našoj transportnoj strategiji i poslije u ovoj okvirnoj transportnoj stategiji BiH, je proritet kada je u pitanju RS. I dalje podržavam priču da treba da se sjedi i da se razgovara, da se utvrđuje koji su prioriteti, ako smo nešto rekli da jeste prioritet onda se moramo i ponašati na taj način", rekla je ona.

Na pitanje novinara da li Republika Turska ima uticaj na izbor trase odgovorila je da joj to nije poznato ali da je dobrodošao konkretniji stav te zemlje koja je najavila podršku pomenutom projektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije