Samit u Trstu: BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici

N. K.
Samit u Trstu: BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici
Na Samitu o zapadnom Balkanu 2017. u italijanskom gradu Trstu, BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana iako je mjesto za potpis bilo predviđeno u finalnom dokumentu.

Prema posljednjim informacijama iz Trsta, najavljena je hitna telefonska sjednica Predsjedništva i Vijeća ministara,  sve s ciljem da se pokuša pronaći rješenje.

Naime, sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju dale su saglasnost za ovaj ugovor, jedino BiH to nije učinila jer Vlada RS-a nije dala svoju saglasnost.

Podsjećamo, Vlada RS-a je tražila izmjene odredbi Ugovora koji je već ranije usaglašen između EU i zemalja zapadnog Balkana, i to  dan prije predviđenog potpisivanja u Trstu.

Upravo je to bio stav i zahtjev Brisela kojim je od Vlade RS-a zatražen pozitivan stav bez bilo kakvih novih uvjeta, a na ovu temu je i visoka predstavnica EU Federica Mogherini u nedjelju lično razgovarala s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Povodom svih ovih dešavanja koji su doveli do toga da na Samitu o zapadnom Balkanu 2017. u italijanskom gradu Trstu, BiH bude jedina zemlja koja nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana, reagiralo je ranije danas i Ministarstvo komunikacija i prometa BIH.

"Uzimajući u obzir nadležnosti propisane Ustavom Bosne i Hercegovine, drugi zaključak Vlade Republike Srpske u kojim se uvjetuje da prezentiranje stavova u okviru Sekretarijata Prometne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora", navodi se u saopćenju ministra Ismira Juske.

On dalje navodi da "uzimajući u obzir da su odredbe Ugovora usaglašene sa svim zemljama potpisnicama, treći zaključak Vlade Republike Srpske, u kojem se traži preciznije definiranje Ugovora, kao i četvrti kojim se traži pribavljanje garancije da željezničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći koristiti, odnosno imati pristup prometnoj infrastrukturi u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ali ni Evropskoj komisiji koja je prethodno definirala odredbe Ugovora".

Također, iz Ministarstva su naveli i kako Europska komisija "nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS i već se izjasnila da ne prihvata promjene u već definiranom Ugovoru o Transportnoj zajednici koji su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana".

Današnje ne potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana od strane bh. zvaničnika, kako je ranije najavljeno iz bh. institucija, dovest će do gubitaka koji će biti nesagledivi jer će Bosna i Hercegovina izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora, ali i mogućnost finansiranja projekata iz donatorskih izvora i međunarodnih institucija.

Podsjećamo, cilj Transportne zajednice je umrežiti zemlje koje čekaju ulazak u EU, a to su Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Priština. Rezultat toga bi bio jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog saobraćaja između država zapadnog Balkana i EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Međutim, na nedavno održanoj sjednici Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nisu dali suglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u transportnu zajednicu zbog negativnog stava Vlade Republike Srpske.

Povodom ovih događanja u Trstu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održat će sutra, četvrtak 13.7.2017. godine u Sarajevu, press konferenciju po povratku iz Trsta sa Samita o Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije