Vlada FBiH o slučaju "Agrokor": Potreban stalni monitoring u Konzumu

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o slučaju "Agrokor": Potreban stalni monitoring u Konzumu
Na sastanku u slučaju "Agrokor" u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je domaćin bio federalni ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Amir Zukić, zaključeno je da je potreban stalni monitoring u Konzumu.

Na sastanku su osim predstavnika Vlade FBiH prisustvovali i predstavnici 11. Agrokorovih dobavljača kako bi pronašli način da Konzum lakše prebrodi ovu krizu.

"Izmireno je 20 miliona KM duga, ostalo je još 130 miliona", rekao je u svom obraćanju medijima ministar Amir Zukić.

"Bitno je osigurati protok robe jer je situacija specifična i teška. Pokušat ćemo osigurati koliko je normalno poslovanje Konzuma i pretpostavit ćemo koliko će trebati za sanaciju krize. Ono što je zaključeno na sastanku je da je potreban stalni monitoring u Konzumu i s ostalim dobavljačima", rekao je Zukić i dodao da će se narednog ponedjeljka skupiti svi akteri sastanka s liderima Konzuma kako bi se razgovaralo o nastavku normalnog rada Konzuma.

Zukić smatra da ako to ne urodi plodom, onda će nadležna ministarstva razmišljati o nekom regulatornom okviru koji bi zaštitio dobavljače i zaposlenike.

"Na taj način bismo stvorili ambijent da Konzum normalno funkcionira nakon svih ovih problema", dodao je Zukić.

"Vlada je identificirala problem u kojem se nalazimo. Ono što je definirano jeste da trebamo zajednički raditi na rješavanju ovog problema. Stabilan Konzum je bitan za sve nas koji radimo i poslujemo u BiH. Očekujemo da situaciju bude stabilizirana s obzirom na to da smo od predstavnika Vlade dobili neke informacije da će situacija biti kontrolirana, te očekujemo stabilizaciju", rekao je predstavnik Milkosa Adin Fakić.

Podsjećamo, prethodno je s predstavnicima Agrokora razgovarao federalni premijer Fadil Novalić koji je rekao da je prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug Agrokora prema dobavljačima u BiH je viši od 318 miliona KM.

Međutim, Novalić je naveo da je dug prema 1.200 dobavljača u Federaciji BiH krajem prošle godine bio 170 miliona KM, te je dodao da po podacima iz Konzuma dug prema dobavljačima te kompanije s 31. martom iznosi 130 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije