Ramazan u KPZ Zenica: Bogati iftari, manje iskušenja, prava atmosfera za post

Amina Bijelonja
Ramazan u KPZ Zenica: Bogati iftari, manje iskušenja, prava atmosfera za post
Atmosfera tokom ramazana iza rešetaka Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica drukčija je nego drugdje. Oko 100 zatvorenika ramazan provodi u postu, od njih blizu 800 koliko ih boravi u najvećem i najstarijem zatvoru u Bosni i Hercegovini.

Više od 800 zatvorenika zajedno služi 7.000 godina zatvorske kazne. Osim informacija o najtežim krivičnim djelima koje su počinili, sve ostalo je manje poznato pa tako i vjerski život koji se odvija u zeničkom zatvoru.

Između visokih zidina i željeznih rešetaka u krugu zatvora, u prediftarsko vrijeme zatekli smo zatvorenike u dvorištu, dok čekaju poziv da uđu u kuhinju i preuzmu obroke. Noć u Zenici bila je kao i svaka druga, ali je ramazanska atmosfera u odajama i među zidinama KPZ-a drukčija. To su nam potvrdili i zatvorenici.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila je u KPZ Zenica tokom pretposljednje noći ramazana gdje smo razgovarali sa zatvorenicima koji su nam kazali da su ramazanske noći, posebno u vrijeme iftara nešto što iščekuju tokom cijele godine.

Prije nego smo posjetili prostorije u kojima zatvorenici iftare, čuvari KPZ Zenica proveli su nas do prostorija za molitvu koje se obavljaju tokom cijelog dana, ali i teravih-namaz nakon iftara. Zatvorenici tu provode vrijeme kako bi pronašli mir i upotpunili duh ramazana.

U zeničkom zatvoru tokom ramazana u prosjeku je postilo od 60 do 80 zatvorenika, a manji broj njih je obavljao molitve.

"Svake godine tokom ramazana i u vrijeme obavljanja molitve, u KPZ Zenica dolazi hodža iz Islamske zajednice. Najviše zatvorenika bude tokom teravije, odnosno za 27. noć, kada ih i posti najviše. U sklopu zatvora postoje tri mesdžida, a zatvor ima ugovor sa sve tri vjerske zajednice", kazao je za Radiosarajevo.ba stariji nadzornik u KPZ Faik Fejzić.

Treba napomenuti kako zatvorenici, u duhu svoje vjere, izrađuju i različite vjerske predmete od drveta koji su izloženi u prostorijama za molitve.

S obzirom na skoro vrijeme iftara, uputili smo se ka kuhinji i prostoriji gdje zatvorenici iftare, gdje je sve bilo spremno za kraj posta. Jelovnik im je svaki dan, kažu, drukčiji, a hrana odlična. Zatvorenik Dino Muftić, koji je u zatvoru već deset godina, kazao nam je da do sada nijedan ramazan nije propustio postiti.

"Mnogo je lakše postiti u zatvoru nego vani gdje svako od nas može doći u različita iskušenja. Ovdje imamo potpuni mir i pravu atmosferu za post. Na hranu se ne možemo požaliti, ona je odlična i svaki dan imamo drugi jelovnik", kazao je Muftić i dodao kako vrijeme tokom posta najčešće provodi vježbajući ili obavljajući dnevne molitve.

Čuvari Kazneno-popravnog zavoda Zenica u razgovoru nam kažu da zatvorenici svaki dan tokom ramazana na ponudi imaju tri jelovnika te da mogu izabrati sva tri ako žele. To nam potvrđuje i zatvorenik Idriz Manjić koji kaže da je hrana za iftar i više nego dobra.

"Iz Njemačke su me deportirali u KPZ Zenica, ali meni je ovdje bolje. Hrana u zeničkom zatvoru bolja je nego u Njemačkoj. Zaista se niko od nas ne može požaliti na taj dio. Imamo svaki dan drugu vrstu mesa na jelovniku, povrće, voće, kafu... i to je sasvim dovoljno“, ispričao nam je Idriz.

Na pitanje kako provodi vrijeme u KPZ-u te da li je bilo teško postiti ovaj ramazan, odgovara da nije te dijeli mišljenje ostalih zatvorenika da je u okolnostima u kojima se oni nalaze mnogo lakše postiti nego na slobodi.

Sanel Kreho, koji je pri kraju izdržavanja zatvorske kazne, i Sulejman Đelibašić, koji služi dugogodišnju kaznu zatvora, u razgovoru za naš portal istaknuli su kako se čuvari prema njima ophode na najbolji način, posebno u vrijeme ramazana. Potcrtavaju i to kako im je na početku mjeseca bilo najteže, posebno zbog vode, ali da su se kasnije navikli. I oni su također pohvalili izbor hrane koja im je bila servirana tokom ramazana te kazali da su dio svog vremena provodili i u zatvorskoj biblioteci koja ima više od 11.000 naslova. Većina zatvorenika smatra da je dobra knjiga najbolji bijeg od stvarnosti.

Nakon iftara i vremena provedenog u razgovoru s našom ekipom, dio zatvorenika uputio se prema prostorijama za molitvu gdje su obavili teravih-namaz. Ovome dodajmo i to da zatvorenici imaju posebne obroke i za vrijeme sehura (početak posta) te da razgovori i kratke predavanja vjerskih učenjaka nakon namaza, razbijaju monotoniju i sivilo visokih zidova zatvora u Zenici. Osuđenici, posebno oni mlađi, u vjeri pronalaze oslonac i produhovljenje koje im pomaže da se nose sa životom u zatvoru.

Svake godine nakon mjeseca ramazana organiziraju se i prigodna bajramska druženja u KPZ Zenica, a za zabavni program budu zaduženi osuđenici. Tradicionalno, bude upriličena i bajramska trpeza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije