Vijeće za implementaciju mira danas o referendumu o Danu RS-a

Fena
Vijeće za implementaciju mira danas o referendumu o Danu RS-a
Vijeće za implementaciju mira (PIC) na nivou ambasadora zemalja članica trebalo bi danas u Sarajevu raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je jučer pismo ambasadorima Upravnog odbora PIC-a i visokom predstavniku za BiH zbog izrazito teške pravne i političke krize koju je u BiH izazvala odluka о rаspisivаnju rеfеrеndumа, usvojena 15. jula ove godine u Nаrоdnoj skupštini Rеpublikе Srpskе.

Izetbegović je, između ostalog, naveo da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnijenja jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta Republika Srpska obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma.

"Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavno-pravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi. Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije. Ovo je zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska", navedeno je u pismu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić smatra da svi podjednako imaju obavezu da se naspram ovog pitanja ponašaju, s obzirom na to koliko cjelokupna situacija proizvodi tenzija u BiH.

Mišljenja je da bi PIC, odnosno međunarodna zajednica trebali na neki način spriječiti dalju eskalaciju tenzija i donijeti odluku koja je jedino moguća, a to je stavljanje van snage odluke o referendumu.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šefik Džaferović ističe da je jedina moguća i logična odluka PIC-a da ukine odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu koji je zakazan za 25. septembar.

"Visoki predstavnik je dio ustavnopravnog sistema BiH i on treba da reagira u situacijama kada je povrijeđen Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum. Oni koji tvrde da bi ukidanje Odluke NSRS-a bilo nedemokratsko zalažu se za anarhiju jer ne može biti nedemokratski ne poštivati odluke Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće", zaključak je Džaferovića.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kaže da od sjednice PIC-a ne očekuje ništa posebno, smatrajući da nakon sjednice neće biti nikakvih novih iznenađenja.

"Treba imati isuviše hrabrosti da se zabrani jedan referendum, onda je to definitivno atak na demokratiju u svakoj zemlji. Referendum je savjetodavna izjava građana šta oni misle o određenom pitanu", kazao je Nović.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio je da, ukoliko bi bilo ko zabranio referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, pomogao bi Miloradu Dodiku.

"Zabrana referenduma bi od Dodika napravila nešto što on nije, i bar bi ličio na zaštitnika interesa RS-a", tvrdi Tadić.

Rekao je da Centralna izborna komisija treba da dostavi spiskove i da se referendum treba održati.

Sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) trebao je biti održan 23. augusta, ali je sjednica odgođena zbog dodatnih konsultacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije