Usvojen budžet: Zadužujemo se 762 miliona KM da bi otplatili dug od 1,14 milijardi

Fena
Usvojen budžet: Zadužujemo se 762 miliona KM da bi otplatili dug od 1,14 milijardi
/ Fena
Budžet Federacije Bosne za 2017. godinu iznosi ukupno 2.747.628.075 KM na prihodovnoj kao i na rashodovnoj strani, onako kako je predložila Vlada Federacije BiH.

Veći je za 148,8 miliona KM ili za šest posto u odnosu na ovogodišnji.

Konačnu potvrdu budžet je dobio danas većinskom podrškom Doma naroda Federalnog parlamenta. U istom tekstu ga je podržao i Predstavnički dom 20. decembra.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući tada budžet poslanicima, naveo je između ostalog da planirani primici od 762.604.023 KM dolaze i od prodaje finansijske imovine u iznosu od 120.000.000 KM (tzv. prodaja potraživanja).

"Federacija će prodati potraživanja određenih javnih preduzeća zainteresiranim komercijalnim bankama uz određeni diskont. Drugim riječima, komercijalne banke će obezbijediti FBiH iznos kredita neophodnog za servisiranje dvogodišnje ili trogodišnje obaveze javnog duga krajnjih korisnika, u ovom slučaju javnih preduzeća, a krajnji korisnici - javna preduzeća - svoj dug će direktno servisirati prema komercijalnim bankama, a ne prema budžetu FBiH", objasnio je premijer.

U narednom periodu naglasak je na smanjivanju deficita i javne potrošnje, a posebno smanjenju rasta vanjskog duga.

"Zadužujemo se 762,6 miliona KM da bismo otplatili dug u iznosu glavnice od milijardu i 140,7 miliona KM, na šta dodajemo kamatu u iznosu od 148,4 miliona KM, što ukupno iznosi milijardu i 289,1 milion KM", poručio je Novalić 20. decembra poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije