Ustavnom sudu upućen odgovor NSRS-a: Referendum ne krši državni ustav

Fena
Ustavnom sudu upućen odgovor NSRS-a: Referendum ne krši državni ustav
AA / NSRS
Narodna skupština Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH odgovor na podneseni zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, od 24. augusta.

U odgovoru  se od Ustavnog suda traži da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene Odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je 24. augusta od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o danu tog entiteta.

U odgovoru, čiji konačan tekst je jučer utvrdio skupštinski Odbor za ustavna pitanja, od Ustavnog suda BiH se traži da obaci Izetbegovićev zahtjev, te da ga oglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere, podsjeća se u sapćenju iz entitetskog parlamenta. 

Tvrdi se da skupštinska odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine i traži se od Ustavnog suda BiH da akcenat stavi na stavljanje van snage Odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. Godine, kojim je 9.proglašen neustavnim kao Dan RS-a.

Narodna skupština RS-a navodi „da se ni ustavnim ni zakonskim rješenjima na kojima se zasniva Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav Bosne i Hercegovine, te da je stoga, podneseni zatjev sporan u proceduralno-pravnom smislu i istim se neutemeljeno problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neosnovano i neprihvatljivo“. 

U odgovoru, koji je danas iz Narodne skupštine otpremljen Ustavnom sudu BiH, ističe se da je „zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska“, kako je to navedeno u zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, „isključivo politički, a ne pravni akt“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije