Univerziteti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu pomažu organizaciju EYOF-a 2019

Fena
Univerziteti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu pomažu organizaciju EYOF-a 2019
Predstavnici univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu i firme EYOF d.o.o. danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje između dva univerziteta i angažmana studenata na projektu EYOF 2019.

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektor Univerziteta Istočno Sarajevu Slaviša Moljević i direktor firme EYOF 2019. Senahid Godinjak.

Prema Škrijeljevim riječime, sporazumom se okvirno definiraju obaveze dvaju univerziteta "za ovaj veliki, nakon olimpijskih igara 1984., najveći sportski događaj u našoj zemlji".

"To je događaj koji zasigurno BiH i Sarajevu treba vratiti sjaj olimpijskog grada. Od danas su dva grada i dva univerziteta ujedinjena zbog zajedničke ideje, a to je sport i manifestacija mladosti, koju nam je povjerio ovaj dio svijeta. Želimo dati svoj doprinos organizaciji EYOF-a na način da svi resursi i kapaciteti dvaju univerziteta budu u funkciji uspješne organizcaije ovog najznačajnijeg događaja", kazao je Škrijelj.

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, te studenti i profesori dvaju univerziteta.

Gradonačelnik Skaka izjavio je da je uspostavljena svakodnevna i kvalitetna komunikacija između gradskih struktura i firme EYOF.

"Današnje potpisivanje dokazuje da su mladi, sport i obazovanje budućnost Bosne i Hercegovine i iskreno se nadam da će na tom putu ostati", kazao je Skaka.

Načelnik Nenad Vuković ističe da u Istočnom Sarajevu "cijene da je projekat EYOF 2019 jedan od najvažnijih u naredne četiri godine".

"To je projekat koji bi nas trebao vratiti na svjetsku scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima. Već duže vrijeme vodimo intenzivne aktivnosti, kako u oba ova grada, tako i u preduzeću EYOF, koje smo mi zajednički osnovali. U sklopu svih aktivnosti došli smo do trenutka da potpišemo sporazum o saradnji između dva grada i dva univerziteta, koji prvenstveno treba osigurati veliki broj volontera, koji su neophodni za organizaciju velikih takmičenja", kazao je Vuković.

Potpisnici Sporazuma su naglasili da će studenti dvaju univerziteta, koji budu uključeni u organizaciju EYOF-a, imati priliku steći volontersko iskustvo, te proći obuku u obavljanju stručne prakse, u svrhu kvalitetne organizacije ovog festivala kao najvećeg sportskog događaju u Sarajevu nakon Olimpijskih igara 1984. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije