Uključite se u mapiranje izbornih obećanja općine Novi Grad

Radiosarajevo.ba
Uključite se u mapiranje izbornih obećanja općine Novi Grad
Radiosarajevo.ba / Ispunjeno obećanje - rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec
Predizborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini u punom su jeku, a brojni kandidati ne štede na obećanjima koja će, kažu, ispuniti ako im u nedjelju 2. oktobra birači ukažu povjerenje.

Stoga portali Radiosarajevo.ba i Istinomjer.ba žele podsjetiti javnost na predizborna obećanja izabranih kandidata na lokalnim izborima 2012. godine, te pitati vas, građane, da li ste zadovoljni stepenom njihove ispunjenosti.

Svoje komentare možete ostaviti ispod teksta na portalu ili na našoj Facebook stranici, a ako želite, možete nam putem e-maila: kontakt@radiosarajevo.ba poslati svoje fotografije na kojima se vidi stepen ispunjenosti pojedinih predizbornih obećanja.

OPĆINA NOVI GRAD

Na lokalnim izborima 2012. godine u općini Novi Grad za mjesto načelnika kandidirano je devet kandidata, koji su se borili za naklonost birača tokom predizborne kampanje. Najveći broj glasova na tim izborima osvojio je Semir Efendić (SDA), koji je pobjedom na lokalnim izborima 2012. godine stao prvi put na čelo Općine Novi Grad.

Iz tadašnje kampanje ovog kandidata, aktuelnog načelnika Općine Novi Grad, izdvojili smo pet najznačajnijih obećanja koja je dao građanima ove općine. U nastavku pogledajte koja su to najznačajnija obećanja Semira Efendića.

  • Prilazi za invalidska kolica - Posebnu pažnju ćemo posveti izgradnji i prilagođavanju prilaza svim javnim objektima za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica.
  • Videonadzor na problematičnim lokacijama - Aktuelna općinska vlast u Novom Gradu skoro da nije ništa uradila na poboljšanju sigurnosti stanovnika. Zbog toga, općina Novi Grad ima izuzetno loš imidž po pitanju sigurnosti i javnoga reda. Stoga ćemo u naredne četiri godine pokrenuti aktivnosti kao što su: - Uvođenje sistema videonadzora na ‘’problematičnim’’ lokacijama, kao i na području parkova i igrališta za djecu;
  • Memorijalni kompleks Žuč - Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju nisku najslavnijih pobjeda Armije BiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad u saradnji s Kantonom Sarajevo u naredne četiri godine krenut će u realizaciju projekta izgradnje memorijalnog kompleksa ‘’Žuč’’. (...) U okviru svojih nadležnosti uradit ćemo i inicirati na kantonalnoj razini promoviranje ovih lokaliteta u memorijalno-turističke svrhe, a poseban fokus stavit ćemo na njihovoj posjećenosti od strane djece i omladine, kako bi oni na samom „izvoru“ učili historiju svoga grada i domovine.
  • Ratni tunel Dobrinja - Također, u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, na adekvatan način planiramo intenzivirati aktivnosti na zaštiti i revitalizaciji ‘’Ratnog tunela Dobrinja’’, kao mjesta od posebnog historijskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.  (...) U okviru svojih nadležnosti uradit ćemo i inicirati na kantonalnoj razini promoviranje ovih lokaliteta u memorijalno-turističke svrhe, a poseban fokus stavit ćemo na njihovoj posjećenosti od strane djece i omladine, kako bi oni na samom „izvoru“ učili historiju svog grada i domovine.
  • Rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec i ulice Adema Buče - U fokus pažnje želimo staviti hitnu rekonstrukciju Doma zdravlja „Kumrovec“ na Otoci, i ulicu Adema Buče koja je u funkciji glavne saobraćajnice za odvoz smeća do gradske deponije i koju svakodnevno koristi preko 30.000 stanovnika općine Novi Grad.  

Za vrijeme predizborne kampanje 2012. godine Semir Efendić je pokušao i kroz niz drugih obećanja pridobiti povjerenje glasačkog tijela, a naši istraživači pronašli su njih 47. Sva ta obećanja bila su dio Predizbornog programa SDA Novi Grad, nazvanog Pokrenimo Novi Grad zajedno.

No, prije nego pogledate sva obećanja, pored onih koja smo istaknuli kao najznačajnija, donosimo vam i  mapu s predizbornim obećanjima u općini Novi Grad, gdje je jasno naznačena ispunjenost pojedinih obećanja. Zelenom bojom označena su ispunjena obećanja, žutom ona koja su djelomično ispunjena, dok su crvenom bojom označena obećanja koja nisu ispunjena.

 

U nastavku vam donosimo sva obećanja koja je u toku predizborne kampanje za lokalne izbore 2012. godine svojim građanima dao Semir Efendić.

- Donošenje strategijskog dokumenta za period 2012. - 2016.: SDA Novi Grad želi transparentno i planski raditi. S tim ciljem namjeravamo odmah nakon izbora, na temelju ovog izbornog programa, na Općinskom vijeću usvojiti strateški dokument kojim će se planirati sve općinske aktivnosti za mandatni period 2012. - 2016. Taj dokument će biti vrlo egzaktan s rokovima realizacije planiranog. Na osnovu toga će se raditi godišnji programi rada i planirati budžeti. Općinsko vijeće će moći lakše pratiti rad načelnika i općinskih službi, a i NVO će moći pratiti stepen realizacije planiranog i o tome obavještavati građane. Nakon okončanja mandata načelnika i općinskog vijeća imat će se jasan pregled realiziranog i na osnovu toga će se moći realno izmjeriti učinak kako načelnika, tako i općinskog vijeća. To je transparentan, savremen i odgovoran pristup u izvršavanju prava i obaveza vlasti na lokalnom nivou.
- Izgradnja školskih objekata: U saradnji s vlastima Kantona Sarajevo potrebno je napraviti detaljan plan obnove postojećih i izgradnje novih tamo gdje ih nema i to će biti jedan od naših prioritetnih zadataka. Istrajat ćemo na Izgradnji škole u Vrbovskoj ulici (na Aneksu), na proširenju kapaciteta škole u Dobroševićima (uz projekat izgradnje fiskulturne sale), na dovršetku izgradnje sportske dvorane u Briješću i Izgradnji područne škole na Vitkovcu (Boljakov Potok).
- Izgradnja dječijih vrtića: Možemo obećati građanima Alipašinog Polja da ćemo obnoviti dječiji vrtić na Alipašinom Polju u A fazi, kao i izgraditi po jedan dječiji vrtić na Dobrinji i najmanje jedan na prostoru od Boljakovog potoka do Sokolja.
- Dovršetak izgradnje IX transverzale: Da bi skratili vrijeme I dužinu putovanja želimo izgraditi nadvožnjak, tj. kolski most na lokaciji Alipašin Most I (Boljakov Potok) koji je predviđen regulacionim planom i za koji postoji interes Kantona. Izgradnjom ove transverzale povezat će se postojeće četiri trake od raskrsnice ulica Bulevar Meše Selimovića i Ive Andrića. To će se postići izgradnjom nadvožnjaka preko željezničke pruge i stanice Alipašin most koji će se spojiti na ulice Smaje Šikala i Safeta Zajke.
- Izgradnja LOT-a 2C Sarajevske obilaznice: Zbog toga ćemo insistirati da se pokrenu aktivnosti na realizaciji lot-a 2c Sarajevske obilaznice koji bi spojio ulicu Safeta Zajke na petlju u Briješću čija je izgradnja u toku.
- Izgradnja A transverzale: U posljednje vrijeme uslijed sve većeg zagušenja saobraćaja kako u naselju Dobrinja i Aerodromskom naselju koji pripadaju Opštini Novi Grad te dijelovima Opštine Ilidža Međunarodni aerodrom, Kasindolska ulica) ukazala se potreba za što bržim povezivanjem naselja sa užom gradskom jezgrom putem A transverzale a sve u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi koje su postale svakodnevna pojava. Zbog bitnosti ovog komunikacijskog pravca mi ćemo inicirati njenu izgradnju i uraditi svoj dio posla.
- Izgradnja pružnog prelaza Kisikana u Rajlovcu: U neposrednoj blizini sadašnjeg pružnog prelaza Kisikana, u naselju Rajlovac, potrebno je izgraditi novi denivelizirani pružni prelaz.
- Smirivanje saobraćaja u zonama osnovnih škola i vrtića: Na području Općine Novi Grad, na 11 lokacija izvršit ćemo tzv. smirivanje saobraćaja postavljanjem „ležećih policajaca”. To namjeravamo uraditi kod: O.Š. „Osman Nuri Hadžić” ul. Lava Tolstoja br. 6; O.Š. „Skender Kulenović” ul. Dobrinjske bolnice br. 16; O.Š. „Ćamil Sijarić” ul. Braće Mulića br. 16; O.Š. „Aleksa Šantić” ul. Branislava Nušića br. 95; O.Š. „Osman Nakaš” ul. Gradačačka br. 33; O.Š. „Avdo Smajlović” ul. Adema Buče br. 63b; O.Š. „Umihana Čuvidina”, ul. Smaje Šikala br.1; O.Š. „Sokolje” ul. Numan-paše Ćuprilića do broja 17; O.Š. „Dobroševići” ul. Ahatovićka br. 41; O.Š. „Al Walidein Gazzaz” ul. Hasiba Brankovića br. 2; O.Š. „Mehmedalija Mak Dizdar” ul. Žrtava fašizma br. 14 i Vrtić „Dječiji grad” ul. Olimpijska. Također, namjeravamo u blizini osnovnih škola i vrtića uraditi projekte postavljanja utisnutih u asfalt svjetlosnih markera za dodatno obilježavanje pješačkih prelaza preko kojih je najveća frekvencija kretanja djece kako bi njihova sigurnost bila na najvišem nivou.
- Uređenje biciklističke staze uz glavnu magistralu na području Općine Novi Grad: Uvažavajući sve veću potrebu I interes građana za uređenim biciklističkim stazama, uradit ćemo i realizirati projekat biciklističke staze uz glavnu magistralu na području Novog Grada kao i uređenje i uvezivanje biciklističke staze sa Dobrinjom. To pretpostavlja i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije na trasu uređenih biciklističkih staza.
- Saobraćaj u mirovanju: Mi ćemo uraditi i održavati horizontalnu signalizaciju na parkiralištima, redovno ih čistiti i održavati, uvesti reda u njihovo korištenje, kao i osigurati redovno održavanje zelenog pojasa u i oko parkirališta. Također, pojačat ćemo osvijetljenost parking površina, a radit ćemo na većoj sigurnosti na njima preko njihovog video-nadzora ili uspostavom čuvarske službe. Prioritet će nam biti parkirališta koja su u zonama uz entitetsku liniju (Dobrinja), gdje su slučajevi otuđenja vozila najbrojniji. Uređenje parking prostora, kao i izgradnja dva veća parking prostora (garaže) na području Alipašinog polja i Dobrinje u dobroj mjeri bi se riješilo ovo pitanje. U periodu od četiri godine smatramo da možemo u punom kapacitetu krenuti u realizaciju ove aktivnosti.
- Studija ekonomskih djelatnosti: U tom smislu potrebno je uraditi studiju ekonomskih djelatnosti na prostoru općine Novi Grad i osigurati podršku razvoju malog i srednjeg biznisa, uz identifikaciju i poseban tretman brzorastućih firmi.
- Ubrzavanje općinskih procedura: Također, radit ćemo na pojednostavljivanju i ubrzanju općinskih procedura i učiniti ih prihvatljivim za potencijalne investitore.
- Podsticaji firmama: 5 posto općinskog budžeta želimo odvajati za podsticaj fimama u funkciji privrednog razvoja, koji će se direktno vezati sa brojem novih uposlenika koje te firme zapošljavaju.
- Privredna zona Rajlovac: U općini Novi Grad dugi niz godina u planu je pokretanje privredne zone Rajlovac, ali ona nikad nije zaživjela u punom kapacitetu. Želimo u što kraćem roku osigurati svu potrebnu infrastrukturu za njezino pokretanje.
- Privredna zona Zrak: Također, namjeravamo u saradnji sa federalnim nivoima vlasti pokrenuti projekat uspostave privredne zone na lokaciji fabrike „Zrak“ u Buća Potoku, što je lokacija na kojoj je nekada radilo i više od 5 000 zaposlenika, a danas ih je svega stotinjak.
- Inkubacioni centri: U sastavu privrednih zona želimo formirati i inkubacione centre i proaktivno djelovati na pokretanju novih privrednih djelatnosti.
- Elektronska uprava: Implementirat ćemo savremene metode i primijeniti elektronsku upravu u punom kapacitetu, po uzoru na pozitivna evropska iskustva.
- Regulacioni planovi:Danas u Općini Novi Grad postoji oko 12 hiljada nelegaliziranih objekata. nedopustiv je dosadašnji odnos općinskih vlasti prema ovom problemu. U periodu od četiri godine, napravit ćemo efikasan sistem za rješavanje ovih pitanja i zahtijevat ćemo od Gradskog vijeća Sarajeva dovršetak izrade i usvajanja regulacionih planova.
- Legalizacija objekata: Danas u Općini Novi Grad postoji oko 12 hiljada nelegaliziranih objekata. nedopustiv je dosadašnji odnos općinskih vlasti prema ovom problemu. U periodu od četiri godine, napravit ćemo efikasan sistem za rješavanje ovih pitanja i zahtijevat ćemo od Gradskog vijeća Sarajeva dovršetak izrade i usvajanja regulacionih planova. (...) Pored regulacionih planova, najveći problem u ovoj oblasti do sada je bila neefikasnost općinske administracije u rješavanju predmeta. Neadekvatna je kadrovska popunjenost općinskih službi koje se bave ovom problematikom. Želimo promptno rješavati ove probleme i podići materijalno-tehničku opremljenost ovih službi.
- Zone za individualnu i kolektivnu stambenu izgradnju: Paralelno sa procesom legalizacije želimo otvoriti proces efikasnog  planiranja zona za individualnu i kolektivnu  stambenu izgradnju. To je planski i sistemski pristup, koji podrazumijeva prvobitno osiguranje infrastrukture, a tek potom podizanje objekata.
- Sukcesivno plaćanje zemljišne rente: Omogućit ćemo građanima sukcesivno plaćanje zemljišne rente na način da ih izvršavaju kroz mjesečne rate koje neće ugroziti egzistenciju njihovih porodica. Sklapat će se posebni ugovori između općine i vlasnika objekata kojim se regulira odgođeno plaćanje zemljišne rente u periodu do 10 godina.
- Interventna sredstva za hitne slučajeve: U budžetu ćemo osigurati interventna sredstva za hitne slučajeve s kojim će se moći pomoći građanima u slučaju potrebe hitnih intervencija na njihovim objektima. Nedopustivo je da neki kvarovi u zgradama (npr.lifta, krova i sl.) stoje neriješeni danima i sedmicama, a da se u to ne uključuju općinske službe. Općina Novi Grad do sada nije imala u budžetu predviđena sredstva za ove svrhe za razliku od nekih drugih gradskih općina u Sarajevu. Stoga, već od naredne godine planiramo osigurati ova sredstva.
- Odvoz smeća i javna higijena: Još uvijek na svim lokacijama nije planski reguliran odvoz smeća, zbog čega nastaju nelegalne deponije. Vrlo brzo ćemo i na tim područjima osigurati organizirano skupljanje i odvoz smeća, a postojeće deponije i one koje se eventualno pojave, brzo i efikasno očistiti, postaviti table zabrane i upozorenja da se ne odlaže smeće u prirodu i osigurati represivne mjere prema nesavjesnim pojedincima koji namjerno ili nemarno zagađuju okoliš. Da bismo efikasno realizirali ove namjere promijenit ćemo i proširiti nadležnosti općinskom preduzeću ‘’LOKOM’’ i dodati mu nadležnosti održavanja javne higijene u Općini Novi Grad posebno u onim dijelovima općine koje nisu adekvatno pokrivene i tretirane od strane KJKP „Rad“ i KJKP „Park“.
- Uređenje parkova: Nije nemoguće da svi parkovi na području općine budu uređeni, redovno održavani, u ljetnim mjesecima navodnjavani i čisti u svakom trenutku. To se posebno odnosi na parkovske površine u naseljima Alipašino i Saraj Polje i Dobrinja gdje je sada situacija jako loša. Osigurat ćemo veći broj kanti i korpi za otpad.
- Termoizolacione fasade na zgradama u Alipašinom polju: Trenutna potrošnja toplotne energije u stambenom fondu je u prosjeku 150 kwh po metru kvadratnom stambenog prostora, dok je evropski standard, i norma na koju se BiH obavezala 50 kwh/m2 godišnje, što znači tri puta manje u odnosu na količinu energije koju trenutno trošimo u općini Novi Grad. Najeklatantniji primjer rasipanja toplotne energije, vjerovatno cijeloj BiH, je novogradsko naselje Alipašino Polje, gdje kod velikog broja zgrada ne postoji fasada, odnosno, nikakva toplotna izolacija, tako da trenutni sistem grijanja, čak ni uz maksimalnu potrošnju energije u zimskim mjesecima, ne uspijeva da postigne cilj dovoljnog zagrijavanja stambenog prostora. Da bi se postigao evropski standard potrošnje toplotne energije od 50kwh/m2 potrebno je uraditi kompletnu termoizolacionu fasadu na ovima zgradama, što je projekat koji se može realizirati u saradnji sa višim nivoima vlasti i korištenjem evropskih fondova koji postoje za ovakve namjene.
- Psi lutalice: Problem pasa lutalica postao je zadnjih nekoliko godina jedan od najozbiljnijih u našem gradu. Neophodno je da općina Novi Grad u saradnji sa drugim općinama, Gradom, i Kantonom Sarajevo hitno pristupi pronalaženju sistemskog rješenja za ovaj problem. U tom smislu općina će planirati izdvajanje budžetskih sredstava koja bi se udruženo sa drugim institucijama investirala u brzo i efikasno iznalaženje rješenja. Posebnu ulogu u tome mogu imati Veterinarski fakultet Sarajevo i Javno preduzeće Veterinarska stanica Kantona Sarajevo, kojima treba omogućiti adekvatne resurse za kastraciju i zbrinjavanje pasa lutalica sa ulica našeg grada.
- Kongresni centar Sarajeva: Polazeći od činjenice da Sarajevo kao grad teži da bude jedna od evropskih metropola, neophodno je graditi infrastrukturu koja bi omogućila razvoj grada u tom pravcu. S obzirom da se u Sarajevu od 70- ih godina prošlog stoljeća nije sagradio ni jedan kulturni objekat, smatramo neophodnim izgradnju jednog multifunkcionalnog prostora namijenjenog za kulturne i poslovne sadržaje. Po uzorima na evropske i svjetske metropole, Općina Novi Grad idealno je područje za izgradnju multifunkcionalnog Kongresnog centra Sarajeva, na lokalitetu do RTV Doma prema Ilidži. Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojim će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u Bosni i Hercegovini, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije, kongresi, itd. U sklopu samog kompleksa nalazili bi se šoping centar i podzemna garaža koji bi omogućili samofinansiranje i održavanje ovog objekta. Također u arhitektonsko rješenje objekta uklopio bi se i trg koji bi postao centralni trg općine Novi Grad, jer danas ne postoji mjesto koje bi mogli zvati centom naše općine.
- Sportsko-rekreativni centar Dobrinja: Općina Novi Grad iako najmnogoljudnija općina nema ni jednog otvorenog bazena, što smatramo jednim od nedostataka u dosadašnjim razvojnim planovima. Na području naselja Dobrinja planiramo krenuti u izgradnju otvorenih bazena i rekreacionog centra, a u narednim fazama projekta planiramo omogućiti pravljenje kompleksa za banjsko rekreativni turizam, dovođenjem termalne vode na ovo područje sa Općine Ilidža, čiji su izvori manje od tri kilometra udaljeni od ovog područja. Pored potrebe za ovim kompleksom, na ovaj način poboljšali bismo kvalitet življenja u naselju Dobrinja, koja je u periodu nakon agresije na BiH u dobroj mjeri komunikacijski i sadržajno zapostavljeno područje. Ovim projektom porasla bi i potreba za uslužnim djelatnostima na ovom području, a povećala bi se i vrijednost nekretnina uz istovremeni rast standarda življenja.
- Bosanske tržnice: Želimo dati konkretan doprinos i stimulans za proizvodnju i potrošnju domaćih prehrambenih proizvoda. Stoga ćemo na području Općine Novi Grad osigurati prostor za tri ‘’bosanske tržnice’’ koje bi bile locirane na Otoci, Alipašinom Polju i Dobrinji. Na ovaj način želimo pomoći domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i učiniti je dostupnoj našim sugrađanima, jer je Općina Novi Grad jedan od najvećih potrošača prehrambenih proizvoda u BiH.
- Stimulacija poljoprivredne proizvodnje: Želimo progresivno povećavati budžete za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje malih poljoprivrednih proizvođača. S tim u vezi realizirat ćemo projekte razvoja i podsticaja plasteničke proizvodnje i prerade voća i povrća.
- Igrališta za djecu: Ne možemo govoriti o ugodnom mjestu stanovanja ukoliko naši najmlađi nemaju uređen prostor za svoje potrebe. Na cijelom prostoru Općine planiramo napraviti tematska igrališta namijenjena djeci i mladima, koja moraju biti čista, funkcionalna, sigurna i dostupna. Osigurat ćemo njihovo redovno održavanje kako u fikcionalnom smislu, tako i u smislu higijene. Nadzor nad tim prostorima od strane zaduženih službi radi otklanjanja eventualnih nedostataka ili nehigijene bit će kontinuiran i svakodnevan. Posebnu pažnju ćemo posvetiti sigurnosti djece i uvođenju reda na tim igralištima.
- Prostor za penzionere: Svaki i najmanji prostor želimo ozeleniti, postaviti klupe za sjedenje i korpe za otpatke i te prostore hortikulturno urediti. Želimo i u urbanim naseljima stvoriti oaze mira i zelenila u kojima će prije svih penzioneri moći uživati. Kao i u slučaju dječijih igrališta, osigurat ćemo njihovo redovno servisiranje, čišćenje i obilazak.
- Saradnja sa nevladinim organizacijama: Aktuelna općinska vlast u Novom Gradu skoro da nije ništa uradila na poboljšanju sigurnosti stanovnika. Zbog toga, općina Novi Grad ima izuzetno loš imidž po pitanju sigurnosti i javnoga reda. Stoga ćemo u naredne četiri godine pokrenuti aktivnosti kao što su: - Saradnja sa nevladinim i obrazovnim institucijama u cilju preventivnih kampanja (sponzoriranje sportskih ,kulturnih i edukativnih aktivnosti djece i mladih kroz klubove i udruženja), gdje će se transferi sredstava sportskim i nevladinim organizacijama direktno vezati za broj djece uključene u njihove programe, pri čemu će se osigurati da djeca iz porodica koja su slabijeg socijalnog statusa ne plaćaju članarine u sportskim klubovima. Pri tom ćemo osigurati maksimalnu kontrolu utroška tih sredstava kako bi ona bila upotrijebljena u interesu krajnjih korisnika, tj. djece.
- Saradnja sa MUP-om i MONKS-om: Aktuelna općinska vlast u Novom Gradu skoro da nije ništa uradila na poboljšanju sigurnosti stanovnika. Zbog toga, općina Novi Grad ima izuzetno loš imidž po pitanju sigurnosti i javnoga reda. Stoga ćemo u naredne četiri godine pokrenuti aktivnosti kao što su:  - Uspostavljanje partnerskih odnosa sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom  obrazovanja, nauke i mladih u aktivnostima koje se provode u cilju prevencije od nasilja sa posebnim akcentom na suzbijanje maloljetničke delinkvencije.
- Centri za zdravo starenje penzionera: Održavat ćemo stalnu komunikaciju sa udruženjima koja okupljaju i brinu se o penzionerskoj populaciji, kako bismo stalno radili na poboljšanju njihovog položaja, ali i finansirali projekte koji su u funkciji zdravog života penzionera. S tim ciljem ćemo planirati i projektovati centre za zdravo starenje penzionera u kojima će se oni moći okupljati i baviti aktivnostima koji su njima od interesa
- Stipendiranje studenata i učenika: Osigurat ćemo stipendiranje posebno nadarenih učenika sa područja Novog Grada u osnovnim i srednjim školama, te studenata sa područja naše općine.
- Sistem nagrađivanja djece: Donijet ćemo općinske propise kojim ćemo urediti sistem nagrađivanja djece i omladine koja postižu izvanredne rezultate u oblasti sporta, kulture, nauke i umjetnosti.
- Finansijska sredstva za djecu slabijeg imovinskog stanja: Osigurat ćemo finansijska sredstva koja će omogućiti mladima slabijeg imovinskog stanja učlanjenje u sportske klubove i KUD-ove. Ta djeca ne smiju biti diskriminirana u odnosu na svoje vršnjake koji su boljeg imovnog stanja.
- Finansijska sredstva za inkluziju: Za svu djecu sa posebnim potrebama općina će osigurati finansijska sredstva za realizaciju projekata inkluzije.
- Ekološki projekti za mlade: Strateški ćemo planirati sredstva za ekološke projekte koji realiziraju mladi ljudi kao populacija od koje se očekuje da u toku sazrijevanja dostignu punu ekološku svijest.
- Javni parkinzi i osobe sa invaliditetom: Na javnim parkinzima ćemo osigurati posebna parking mjesta za vozila osoba koje su vezane za invalidska kolica.
- Sankcioniranje: Također ćemo osigurati sankcioniranje svih lica koja uzurpiraju pravo ovih lica na posebno parking mjesto.

Također, podsjećamo vas da pogledate i infografiku Općina Novi Grad: Ispunjenost predizbornih obećanja 2012/16.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije