UIO BiH oduzeo 49 vozila zbog krijumčarenja i neplaćanja carine

Radiosarajevo.ba
UIO BiH oduzeo 49 vozila zbog krijumčarenja i neplaćanja carine
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su 49 puničkih motornih vozila koja su prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu i prodavana bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija vrijednost je procijenjena na iznos od 250.000 KM.

Pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage, Regionalni centar Sarajevo, u toku prethodne sedmice, a na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu proveli su plansku operativnu aktivnost na spriječavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

U aktivnostima na terenu utvrđeno je da su se vozila uvozila privremeno u BiH na stranim tablicama, koje su skidane i vraćane u inostranstvo, dok su vozila ostajala u BiH, te najčešće prodavana u dijelovima.

Tom prilikom izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih lica koji se bave prodajom vozila i dijelova na području Viteza, Kiseljaka i Sarajeva. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je prethodno dobivena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD.

Tokom vršenja kontrole na nekoliko odvojenih lokacija pronađeno je i oduzeto 49 vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri kao i plaćanja uvoznih dažbina u ukupnoj vrijednosti od 250.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije