SIPA uhapsila devet osoba zbog trgovine drogom i krađe automobila

Fena
SIPA uhapsila devet osoba zbog trgovine drogom i krađe automobila
Pripadnici SIPA-e danas su realizirali operativnu akciju kodnog naziva „X“, usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U saradnji s pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a KS, MUP-a HNK-a i MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija i slobode je lišeno devet osoba.

Osobe lišene slobode se sumnjiče da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom teška krađa, na način da su se kao pripadnici grupe za organizirani kriminal zajedno s drugim njima poznatim osobama u periodu od 2013. do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila.

Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Republike Hrvatske.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužilac Tužilaštva BiH će donijeti odluku o daljem statusu osoba lišenih slobode.

Više informacija o rezultatima današnje akcije, javnosti će biti saopćeno naknadno, navode iz Grupe za odnose s javnošću SIPA-e.   

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije