Učenici u KS prvi put mogu aplicirati online za upis u srednju školu

Radiosarajevo.ba
Učenici u KS prvi put mogu aplicirati online za upis u srednju školu
Učenici koji su završili osnovne škole na području Kantona Sarajevo po prvi put će moći aplicirati online za upis u neku od srednjih škola.

Tako stoji u upustvu kojeg je danas na zvaničnoj internet stranici Ministarstva obrazovanja objavio ministar Elvir Kazazović.

U uputstvu koji se može naći online putem web stranice upis.emis.edu.ba učenici se mogu informisati o elementima i kriterijima za upis, načinima i postupcima prijave na sistem kandidata koji osnovno obrazovanje završavaju u redovnom obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo.

"Također, prikazat ćemo sve što online način prijave i upisa u srednje škole pruža, kao što su pregled nad ličnim podacima, ocjenama i dodatnim postignućima, te detaljan pregled rang lista sa strukturom bodova na osnovu kojih je izračunat vaš plasman na svakom pojedinom prijavljenom programu obrazovanja", naveo je ministar.

Objašnjeno je i kako je uspostavljen sistem bodovanja. U obzir se uzima uspjeh učenika na kraju 6., 7., 8. i 9. razreda, uspjeh iz predmeta značajnih za odabranu školu, rezultati postignuti na ispitima eksterne mature, kao i rezultati sa kantonalnih, entitetskih, državnih i međunarodnih takmičenja.

Također, ovo je prvi put da učenici istovremeno mogu aplicirati za upis na tri programa obrazovanja. Na online platformi objavljivat će se dnevne liste upisa, svaki dan u 19 sati, sve dok ne bude objavljena konačna lista.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije