U zakonu o danu RS-a svega četiri člana, Bošnjaci ne prisustvuju sjednici

Fena
U zakonu o danu RS-a svega četiri člana, Bošnjaci ne prisustvuju sjednici
/ Foto: Anadolija
Prijedlog zakona o danu Republike Srpske, koji danas po hitnom postupku razmatraju poslanici Narodne skupštine RS-a na posebnoj sjednici, ima svega četiri člana.

U njima je navedeno da je 9. januar Dan RS-a, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

"Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a", navodi se u trećem članu ovog zakona.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a ne prisustvuju bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina“.

U obrazloženju zakona se podsjeća da je Odlukom Ustavni sud Bosne i Hercegovine 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao Dan RS-a. Vlada RS-a je sada predložila donošenje zakona o 9. januaru Danu RS-a, kao posebnog zakona.

Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru kao Danu RS-a, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.

"Članom 36. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi propisano je da "ako su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, nadležni organ će donijeti odgovarajući akt u roku od šest mjeseci od dana održavanja referenduma u skladu s Ustavom i zakonom“, radi čega se ukazala potreba za donošenjem ovog zakona kojim će se urediti način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a", navedneo je u obrazloženju predloženog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije