U Sarajevu ispraćeni kadeti OSBiH na školovanje u inostranstvu

Fena
U Sarajevu ispraćeni kadeti OSBiH na školovanje u inostranstvu
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) u ovoj godini upućuje 60 kadeta Oružanih snaga BiH (OSBiH) na školovanje u inostranstvo.

Tim povodom, danas je u Domu OSBiH u Sarajevu upriličen svečani ispraćaj kadeta, budućih članova oficirskog kora OSBiH, koji će školovanje nastaviti na prestižnim vojnim akademijama u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji.

Sudionike ceremonije, kojoj su uz kadete i članove njihovih porodica, prisustvovali visoki dužnosnici MOBiH-a i OSBiH, kao i vojnodiplomatski predstavnici partnerskih zemalja, te gosti i zvanice, pozdravila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, istaknuvši da je proces zanavljanja oficirskog kadra u vrhu prioriteta, te da stvaranje lidera budućnosti podrazumjeva savremen i multidisciplinaran sistem školovanja.

"Slanjem naših djevojaka i mladića na vojna učilišta u Austriju, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju pokazujemo da poštujemo tradicijske različitosti, a u cilju jačanja zajedništva u našoj zemlji. Time šaljemo poruku našim prijateljima u užoj i široj regiji da želimo biti za suradnju radi bolje i mirnije budućnosti - poručila je ministrica odbrane BiH.

Uz čestitke kadetkinjama i kadetima koji su nakon procesa odabira potpisali ugovore s MOBiH-om, Pendeš je iskazala zahvalnost partnerskim zemljama koje su pružile potporu tom iznimno važnom projektu na planu daljnjeg jačanja i razvoja OSBiH.  

Uime Sektora za upravljanje personalom MOBiH-a, sudionike svečanosti pozdravio je brigadir Edin Bajramović, podsjećajući da je javnom pozivu i procesu selekcije kandidata prethodila promotivna kampanja vojnog poziva koja je obuhvatila više od 50 srednjih škola diljem BiH, odnosno više od 5.000 učenika.

Po njegovim riječima, pripadnici najnovije klase kadeta pridružit će se kadetima koji na vojne akademije u inostranstvu upućeni prethodnih godina, čime će ukupan broj kadeta koji se školuju u spomenutih sedam zemalja i Sjedinjenim Američkim Državama porasti na ukupno 139 kadeta OSBiH, a koji će u budućnosti predstavljati okosnicu oficirskog kora.

Istaknuto je da ljudi predstavljaju najvrijedniji resurs, te da ulaganje u njihovo obrazovanje i usavršavanje predstavlja preduvjet za ustroj održivog i kvalitetnog sistema upravljanja unutar odbrambenih struktura BiH.   

Istovremeno, izraženo je očekivanje da će pripadnici nove klase kadeta OSBiH vlastitim angažmanom i zalaganjem na najbolji način predstaviti državu Bosnu i Hercegovinu, te u cijelosti opravdati ukazano im povjerenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije