Tužno sjećanje: 24 godine od razaranja Kozarca i pet naselja

Anadolija
Tužno sjećanje: 24 godine od razaranja Kozarca i pet naselja
/ Anadolija
Žitelji regije Kozarca danas su mimohodom i vjerskom molitvom obilježili 24 godine od razaranja ovog gradića i pet njegovih naselja sa bošnjačkom većinom u proteklom ratu.

Oni su nakratko zastali i kod spomen obilježja podignutog 2010. godine u centru Kozarca, na kojem su isklesana imena 1.226 lica  s ovog područja koji su poginuli u ratu, da bi  položili cvijeće i odali im poštu.

U mimohodu je bila i Safija Jakupović koja je rekla da  je 24. maj podsjeća  na njenu i tragediju mnogih porodica ove regije.

"Izgubila sam sina, jedinca koji je imao 25 godina. Otjeran je u logor 'Keraterm', a onda  u logor 'Omarska' i onda mu se gubi trag. Pronašla sam njegove posmrtne ostatke i ukopala ga u šehidskom mezarju u  Kamičanima", kazala je Safija Jakupović.

Pripadnici Vojske RS su 24. maja 1992. godine izvršili napad na Kozarac i pet naselja sa bošnjačkom većinom i tokom dvodnevnog granatiranja su ih razorili.

Veliki broj žitelja ove regije je potom završio u prijedorskim logorima 'Trnopolje', 'Keraterm' i 'Omarska' u kojima ih je znatan broj ubijen.

Nakon zatvaranja logora krenuli su u progonstvo pa je većina stanovnika Kozarca počela novi život u zapadnoevropskim zemljama, Australiji i Americi.

Manjem broju, koji se vratio u Kozarac i pet njegovih naselja, ovo je 17.  godina kako obilježavaju godišnjicu razaranja mjesta.

"Neko kaže da je ovo organizovano obilježavanja godišnjice, a ja bih rekao da je  više spontano okupljanje za koje nije trebalo nikoga obavještavati. U Mutlijskoj džamiji se klanja podnevni namaz i onda dođemo ovdje da našim šehidima poklonimo Jasin", kazao je  predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Teufik Kulašić.

Na pitanje kako žive povratnici, koji su vlastitim sredstvima i radom, zatim sredstvima međunarodnih donatorskih sredstava, te sredstima na lokalnom, entitetskom i državnom  nivou ovaj gradić i naselja digli iz pepela, kazao je da  nisu izolovani od prisutne situacije u Bosni i Hercegovini.

"Svima nam je loše. Mi smo građenjem naših objekata i džamija, dokazali da hoćemo tu da živimo međutim, ova druga strana ili  nas ne shvata, ili su u goroj situaciji  nego što smo mi sami. Najveći problem u čitavoj BiH, pa i ovdje je velika nezaposlenost  i zbog toga i naša omladina odlazi iz Kozarca i to je veliki  problem,  Kulašić.

U proteklom ratu stradalo je 1.226 žitelja Kozarca, a dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 800 ubijenih koji su ukopani u šehidskom mezarju u Kamičanima.

Za stradanje bošnjačkog naroda na kozaračkoj regiji nedavno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv tri lica iz Prijedora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije