Timovi FUCZ-a deminirali lokaciju na kojoj je u martu poginula jedna osoba

Radiosarajevo.ba
Timovi FUCZ-a deminirali lokaciju na kojoj je u martu poginula jedna osoba
Na lokaciji Dolovi – Čelićka Rijeka, 12 kilometara od Čelića, završeno je deminiranja 2.677 m2  sumnjive površine koji je obavio deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) “Tuzla B”.

Ovaj zadatak urađen je po hitnoj proceduri pošto se 22. marta ove godine na ovom mjestu desila minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala kada je sa traktorom ušla u obilježeno minsko polje i aktivirala dvije protivtenkovske mine.

Stradalu osobu iz minskog polja tada su izvukli timovi FUCZ.

Da bi se sa mjesta nesreće izvukao traktor i traktorska prikolica bilo je neophodno u što kraćem roku da se očisti površina do mjesta stradanja traktoriste i oko traktora i traktorske prikolice kako bi ih mašina PT-300 i mašinski tim FUCZ mogli izvući iz rizične na sigurnu površinu, da bi nakon toga tim mogao očistiti sumnjivu površinu i završiti zadatak u cjelosti.

Tokom deminiranja pronađeno je šest protivtenkovskih mina metalnih (TMM-1), tri protivpješadijske mine antimagnetne (PMA-3) i jedna protivpješadijska mina rasprskavajuća (PMR-2A).

Demineri su postavili 14 numerisanih znakova trajnog obilježavanja, a deminirani lokalitet predat je Općini Čelić koja je i upoznata sa granicama očišćene površine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije