Svjedok Ratka Mladića osporavao žrtve iz masovne grobnice Tomašica

Radiosarajevo.ba
Svjedok Ratka Mladića osporavao žrtve iz masovne grobnice Tomašica

Vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković zatražio je na suđenju Ratku Mladiću da se uradi novo vještačenje o tijelima iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, zbog određenih neslaganja koje je uočio u nalazima patologa Haškog tužilaštva.

Stanković je kazao da postoje konkretna neslaganja u nalazima patologa Haškog tužilaštva Johna Clarka te u zapisnicima s obdukcija koje su obavili patolozi u BiH, javlja BIRN – Justice Report.

Vještak Odbrane naveo je desetak primjera u kojima su se razlikovali nalazi Clarka i bosanskih obducenata o broju hitaca koji su pogodili tijelo; da li je osoba bila pogođena u potiljak s lijeve ili desne strane, kao i koja je rana izlazna, a koja ulazna.

“Potrebno je usaglašavanje ili novo vještačenje”, naglasio je Stanković. Dodao je da bi se najradije suočio s Clarkom u sudnici, što je bila praksa u bivšoj Jugoslaviji, ali ne i u Tribunalu.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja u koliko bi slučajeva, zbog tih razlika, patolog Odbrane došao do zaključka o uzroku smrti drugačijeg od Clarkovog, Stanković je odgovorio da to “zavisi od analize” koju će obaviti.

Clark je na suđenju Mladiću u julu 2015. posvjedočio da su iz Tomašice 2013. godine ekshumirana 293 tijela obučena “u svakodnevnu odjeću”, bez uniformi, i da je velika većina imala rane nanesene vatrenim oružjem.

Ratku Mladiću se sudi za genocid počinjen 1992. u sedam bh. opština – među kojima je i Prijedor – kao i u Srebrenici, zločine u nizu općina u BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina Kosa bili pokopani Bošnjaci koje je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Veliki broj pogodaka u glavu i grudni koš kod ubijenih, koje su konstatirali obducenti u BiH i Clark, Stanković je pokušao da objasni riječima: “To je uobičajeni nalaz kada je borba ili egzekucija u pitanju”. I za pogotke u tjeme ili leđa kazao je da su “mogući” i pri strijeljanju i u “borbenom okruženju”, dodajući međutim da “ako je neko pogođen u potiljak”, to znači da je bio “u podređenom položaju, okrenut leđima”.

Za precizniji sudskomedicinski nalaz o uzroku smrti bilo je potrebno da više “mekog tkiva” ostane na tijelima, što u Tomašici nije bio slučaj, jer su ekshumirana “saponifikovana” tijela, naznačio je Stanković.

Clarkov nalaz da su sve žrtve bile u civilnoj odjeći, Stanković je prokomentirao riječima: “Na osnovu odjeće ne može se utvrditi da li je neko borac ili ne... U julu 1992. Armija BiH još nije imala uniforme.”

Da su žrtve iz Tomašice bile ubijene u ljeto te godine, prema vještaku Odbrane, u pitanje dovodi to što je manji broj njih imao više slojeva odjeće, što je naveo Clark. “Višeslojna odjeća ne nosi se u ljetnim mjesecima, ne vidim zašto bi je nosili u julu.”

Stanković će nastaviti s iznošenjem nalaza u srijedu, 20. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije