Suđenje u predmetu Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama

Fena
Suđenje u predmetu Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama
U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa, tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je kako se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Hukeljić je kazao kako ga je Hadžijahić, kojeg je poznavao od ranije, pozvao 5. januara i pitao da li je moguće da Tužilaštvo BiH ima istragu u vezi sa "slučajem nesavjesnog liječenja koje je medijski eksponirano".

"Rekao je da misli da to ima veze s imenovanjem jedne osobe na mjesto ministra ili zamjenika ministra. Rekao sam mu da znam o čemu se radi, da je to slučaj vađenja zuba i vidio sam ime Azre Sarić, ali da o tome ne znam ništa niti da li je slučaj kod nas, ali da mi se čini po predmetu da je to nadležnost Kantonalnog tužilaštva", pojasnio je Hukeljić.

Dodao je da se Hadžijahić s tim složio, ali da je mišljenja "da tu ime politike".

Tužilac je rekao da je narednog dana Hadžijahiću napisao da misli da Državno tužilaštvo s tim nema veze te je o svemu napravio službenu zabilješku.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Hukeljić je kazao da ni jednog trenutka tokom komunikacije s Hadžijahićem nije osjetio da mu se prijeti te dodao da ostali optuženi nisu spominjani.

Hadžijahić je optužen s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman zbog ometanja rada pravosuđa te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem. Po optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, kao uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Na ovom ročištu u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i neuropsihijatrica Jasmina Tanović, koja je kazala da je Azra Sarić došla u Dom zdravlja "Vrazova" krajem prošle godine, jer je bila "potrešena zbog smrti jednog pacijenta".

"Ta pacijentica je došla zbog reakcije koju je imala na događaj na poslu. Došla je potresena jer je jedan pacijent preminuo od krvarenja u Kliničkom centru. Radilo se o mlađoj doktorici, pa sam to smatrala normalnim", kazala je Tanović i dodala da je pacijentici dala slabu terapiju i preporučila joj bolovanje.

Suđenje se nastavlja 14. septembra, prenosi BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije