"Sud u Haagu je još prošle godine obavijestio Softića da nije agent BiH"

Radiosarajevo.ba
"Sud u Haagu je još prošle godine obavijestio Softića da nije agent BiH"
EPA / Sakib Softić
Međunarodni sud pravde u Haagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, javlja agencija Beta.

Kako navodi isti izvor, "član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića je, u februaru ove godine pokušao da tom sudu podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid".

To proizilazi iz izjave predsjednika najvišeg suda UN Ronnyja Abrahama koja je večeras iz Haaga proslijeđena agenciji Beta.

Abraham je potvrdio da je sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države. Kako navodi sudija, Softić je još 25. maja prošle godine pisao tom sudu pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH u procesu protiv SR Jugoslavije iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

"Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informisao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007", precizirano je u odgovoru.

Softić je 23. februara ove godine ipak tom sudu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se na tom zahtjevu kao "agent" BiH.

Sudija Abraham u današnjoj izjavi citira i pisma predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića  i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadaka u kojima su obojica naglasila da "ne postoji odluka Predsjedništva BiH" o obnavljanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde, niti odluka kojom bi Softić, ni bilo ko drugi, bio ovlašten da bude zastupnik BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije