Sud BiH: Ždrale dobio 15 godina zatvora za trostruko ubistvo

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Ždrale dobio 15 godina zatvora za trostruko ubistvo

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je Mladenu Ždrali, koji je bio optužen za učestvovanje u trostrukom ubistvu koje se dogodilo 2005. u kafani na Vracama, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, dok je Murat Komarica ranjen, izreklo pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora.

„Tužiteljstvo BiH zadovoljno je drugostupanjskom presudom u predmetu protiv Mladena Ždrale, zv. “Pata“, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u trostrukom ubojstvu na Vracama, u mjesecu novembru 2005. godine.

Ovaj predmet izuzetno je bitan za borbu protiv organiziranog kriminala i predstavlja značajan pomak u riješavanju nerazjašnjenih mafijaških ubojstava i likvidacija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva u postdejtonskom periodu“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Dodaje se kako je predmet povezan i sa procesuiranjem predmeta kodnog naziva „Lutka“ i osuđujuća presuda u ovom predmetu značajan je korak u borbi protiv struktura organiziranog kriminala koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Ždrale je prvostepenom presudom 17. februara 2015. godine bio oslobođen optužbe.

Inače, u optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je Ždrale 2005. godine sa Borisom Govedaricom (i on je ubijen u avgustu 2007.) organizovao ubistvo Todorovića, prilikom čije likvidacije su ubijene još dvije osobe.

Optužnica navodi kako su u ugostiteljskom objektu Dva bora u sarajevskom naselju Vraca ubijeni su Todorovićev tjelohranitelj Radomir Janković i konobar Esad Šenderović, te kako je Todorović ubijen kada je Govedarica kroz prozor restorana iz automatske puške ispalio rafal.

Govedarica je, prema optužnici, potom ušao u vozilo (sa ukradenim diplomatskim tablicama) u kojem ga je čekao Ždrale, poslije čega su zajedno pobjegli prema Istočnom Sarajevu. Ubistvo su dogovorili Ždrale i Govedarica  - iz njima poznatih razloga, navodi se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije