Studenti na protestnoj šetnji: Bijele ruže za Selmu i Editu

Anadolija
Studenti na protestnoj šetnji: Bijele ruže za Selmu i Editu
/ AA
U znak sjećanja na tragično stradale studentice u Sarajevu, Editu Malkoč iz Bosanske krupe i Selmu Agić iz Bugojna, Unija studenata u Bihaću organizirala je protestnu šetnju i bacanje bijelih ruža s gradskog mosta u rijeku Unu.

"Nažalost, razlog našeg okupljanja je tužne prirode. Odali smo počast našim kolegicama, studenticama Univerziteta u Sarajevu koje su tragično preminule. Imamo više razloga za protestnu šetnju, prvo, kolegica Edita Malkoč je iz Unsko-sanskog kantona, naša komšinica iz Bosanske Krupe, i mnogima od nas ona je bila kolegica iz školskih kluba u srednjoj, pa i u osnovnoj školi. Drugi razlog je što mi kao Unija studenata u Bihaću želimo poslati poruku, kao grupacija koja se zalaže za zaštitu i interese studentske populacije. Mi se smatramo jednim dijelom odgovornim zbog svijesti građana kod ovog gorućeg problema koji se zove obijesna vožnja. Opasna vožnja vezuje se za populaciju punoljetnih osoba, a među najopasnijim vozačima su i oni iz naše generacije, koji u želji za brzinom često krše propise te njihova vožnja na tragičan način okonča kao i u ovom slučaju u Sarajevu", kazao je Edin Felić, predsjednik Unije studenata, koji je predvodio povorku noseći transparent "Brzina ubija".

Protestnoj šetnji Unije studenata priključio se i rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović, koji je upozorio kako bilo koji student može biti žrtva nesavjesnog vozača. Dodao je kako se tome mora stati ukraj. 

"Naš je apel na preventivi, misiju sigurnosti svakog učesnika u saobraćaju trebaju ispuniti, prvenstveno, oni koji su u zakonodavnoj vlasti, a također i u izvršnoj vlasti.  Moraju se vidjeti konkretne akcije, kako se više ne bismo okupljali zbog ovako tragičnih posljedica. Pozivamo se i na savjest onih koji divljaju u saobraćaju, ali treba i preventivnim radnjama grubo sankcionirati na način kako to zakon dopušta, sve one koje i treba kazniti. Kao rektor, preporučio sam dekanima i Univerzitet u Bihaću dao je slobodne časove studentima da bi bili danas ovdje", kazao Islamović.

Editu Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selmu Agić (20) iz Bugojna, najbolje prijateljice i cimerke, koje su studirale na Odsjeku psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u ponedjeljak nešto prije 22 sata na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja usmrtio je 25-godišnji Sanjin Sefić, prošavši kroz crveno svjetlo vozilom Golf VI brzinom 100 kilometara na sat.

Jedna od djevojaka preminula je odmah, dok je druga podlegla nekoliko sati kasnije. Sefić je nakon nesreće pobjegao preko graničnog prijelaza Uvac u Srbiju, a uhapšen je u srijedu navečer u Novom Sadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije