Stručnjaci i vozači se ne slažu: Kakva je kvaliteta goriva u BiH

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci i vozači se ne slažu: Kakva je kvaliteta goriva u BiH
Gorivo u Bosni i Hercegovini često je predmet rasprava političara, stručnjaka, medija i vozača u našoj državi, posebno kada je riječ o kvalitetu i cijeni goriva koje se nudi na našem tržištu.

I dok brojni vozači tvrde kako je gorivo neodgovarajuće kvalitete, Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata Federacije BiH kaže kako gorivo u BiH ne odstupa nimalo od onih goriva koja se mogu pronaći na benzinskim pumpama u regiji pa i u Europskoj uniji. Ovakvim stavom, ipak, nisu zadovoljni korisnici naftnih derivata u našoj državi, koji naglašavaju da kvalitativne nedostatke prepoznaju prema povećanoj potrošnji, slaboj snazi motora, ali i čestim kvarovima, prenosi Večernji list.

Bošković sve to negira i kaže kako je promet naftom i naftnim prerađevinama najkontroliranija branša u našoj države i kontrolira se češće nego hrana.

"Gorivo koje se može uvesti u našu zemlju je euro norme 591 za dizel, odnosno euro norme 228 za benzin i ono je najviše razine kvalitete. Dopuštena je i prodaja euro norme 4 domaćeg goriva iz rafinerije u Bosanskom Brodu", kazao je prije nekoliko dana Bošković za BH radio

Federalni inspektor za kvalitetu tekućih goriva Muamer Terzić kaže kako je procedura kontrole tekućih goriva jasna i propisana je zakonom na razini države i entiteta.

"Pravilnik o kvaliteti tekućih goriva, koji propisuje Ministarstvo energetike Federacije Bosne i Hercegovine na temelju odluke, vrši nadzor i nadgledanje kontrole svih dobavljača na području BiH. Oni za određene predstavnike dobavljača propisuju broj uzoraka za analizu" kazao je Terzić, čime je naglašeno da je dodatno smanjena mogućnost malverzacija u ovoj branši.

Inače, Bosna i Hercegovina, uz Makedoniju, još uvijek ima najjeftinije gorivo u regiji, zbog čega nerijetko vozači iz susjednih zemalja toče gorivo na našim benzinskim pumpama i ne žale se na njegovu kvalitetu. Trenutna cijena litre benzina na većini benzinskih pumpi u Federaciji Bosne i Hercegovine je 1,91, a dizela 1,85 konvertibilnih maraka. U Republici Srpskoj cijene su nešto niže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije