Stručni tim PMF-a: Nema dokaza o ekološkoj katastrofi na Jablaničkom jezeru

Anadolija
Stručni tim PMF-a: Nema dokaza o ekološkoj katastrofi na Jablaničkom jezeru
Stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, odnosno ekipa Centra za ihtiologiju i ribarstvo ustanovila je da nema dokaza da je na Jablaničkom jezeru, koje je prethodnih dana skoro presušilo, došlo do ekološke katastrofe.

Stručni tim PMF-a je u utorak na zahtjev Elektroprivrede BiH izvršio terenski obilazak područja Jablaničkog jezera gdje je proteklih dana došlo do znatnog spuštanja nivoa vode što je u javnosti izazvalo zabrinutost, nakon čega su se pojavile spekulacije o nestanku oko dva miliona riba i ekološkoj katastrofi.

Prof. dr. Samir Đug, voditelj Centra za ihtiologiju i ribarstvo,  tvrdi da je riječ o vrlo paušalnim navodima jer, kako je kazao, da bi se takvo nešto moglo tvrditi, potrebno je izaći na teren, izvršiti uzimanje uzoraka i analiza, pa onda nastupati u javnosti. 

Naveo je da u ovoj fazi stručni tim Prirodno-matematičkog fakulteta može samo konstatirati da nema mrtvih riba i da dokazi koje oni imaju s terena ne ukazuju na ekološku katastrofu.

"U utorak, 7. februara, smo izašli na teren i sa predstavnicima ribarskih udruženja iz Jablanice i Konjica obišli lokacije za koje su oni smatrali da je bilo potrebno obići. Obilazak smo izvršili s nadležnim inspektorima, koji su po zakonu potrebni da budu s nama. Niti na jednoj lokaciji koju smo posjetili, a detaljno smo ih pregledali, nismo konstatirali nikakve ostatke uginulih riba. To je prvi nalaz. Tako da pretpostavka ide u tom smjeru da se riblji fond povukao. To može biti u zoni gdje je nivo vode dovoljan za njihovo održavanje", kazao je Đug, koji smatra da je došlo do nepotrebnog uznemiravanja javnosti. 

Kolika je šteta zaista pričinjena znaće se u periodu kada se ponovo situacija vrati u normalu, odnosno kad se jezero napuni. Đug ističe da je potrebno izaći na teren, izvršiti analize i onda uporediti trenutno stanje s ranijim.

U tom smislu, kazao je da Udruženje sportskih ribolovaca "Glavatica" iz Jablanice i Udruženje građana "Organizacija sportskih ribolovaca Konjic" imaju reviziju ribarske osnove koju je Prirodno-matematički fakultet uradio za njih i da će se upoređivanjem tih podataka s novim podacima raditi na stvarnoj procjeni štete.

Napomenuo je da su se salmonidne vrste riba, kao što su pastrmka i njeni srodnici, u oktobru prošle godine povukle u gornje tokove, gdje odlaze u periodu njihovog mrijesta, tako da oni nisu redovni stanovnici ove akumulacije. 

"Jedna od vrlo zanimljivih vrsta koja je tu nađena je i smuđ, koja je stanovnik našeg Jablaničkog jezera, a koja je tu ubačena vrsta i nije domaća. Naš cilj je da se ona eliminira iz jezera, tako da osim negativnih, to bi moglo imati i neke pozitivne stvari", objasnio je sarajevski profesor.

Zbog hidrološki sušnog perioda, slabijeg dotoka vode te maksimalnog korištenja zaliha vode radi proizvodnje električne energije Jablaničko jezero, jedno od najvećih akumulativnih jezera u Bosni i Hercegovini (BiH), gotovo je presušilo proteklih dana.

Ekološke i ribarske udruge tvrde da je Elektroprivreda BiH prije 40 dana ispustila vodu na brani uz jezero bez ikakvog ranijeg najavljivanja, što će, naveli su, imati dugoročne katastrofalne posljedice po ekosistem i riblje bogatstvo u tom području.

Iz Elektroprivrede BiH su odbacili sve optužbe o izazivanju ekološke katastrofe. Istaknuli su da nije ugroženo propisano ispuštanje vode za druge namjene, osim za podmirenje potreba elektroenergetskog sistema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije