Šta je Inzko rekao u New Yorku o BiH?

Fena
Šta je Inzko rekao u New Yorku o BiH?
U Bosni i Hercegovini se paralelno naziru dva trenda, rekao je danas u New Yorku Valentin Inzko.

S jedne strane, kako je kazao, poduzeti su pozitivni koraci prema integraciji u EU, što je kulminiralo "istinski značajnom činjenicom da je Bosna i Hercegovina poduzela odlučan korak u pravcu postizanja kandidatskog statusa za članstvo u EU". S druge strane, postoji "tendencija koju pokazuju određeni politički akteri ka vraćanju na destruktivne planove iz prošlosti koji vode ka podjelama".

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a prilikom prezentacije 50. OHR-ovog izvještaja o Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik je rekao da je potrebno postaviti pitanje "koliko se ove dvije dinamike mogu održavati prije nego druga prevlada nad prvom".

On je pozvao međunarodnu zajednicu da uputi snažnu poruku liderima koji kako se čini "istovremeno rade i na integraciji u Evropsku uniju i na unutrašnjoj dezintegraciji zemlje". On je rekao da takvi pojedinci "neće odvesti svoje izborne jedinice u prosperitet i integraciju u evroatlantske strukture", nego će jednostavno završiti u izolaciji, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je istakao da bosanskohercegovački lideri od Bosne i Hercegovine još uvijek mogu napraviti "mirnu, stabilnu, funkcionalnu, multietničku zemlju, potpuno i nepovratno integriranu u evropske strukture", i pozdravio odluku Vijeća sigurnosti da potvrdi produženje izvršnog mandata vojnih snaga EU, za koje je rekao da su od ključne važnosti za izgradnju povjerenja i jačanje stabilnosti.

Od pozitivnih postignuća, osim napretka u oblasti evropskih integracija te mirnog i efikasnog provođenja općinskih izbora u oktobru, visoki predstavnik je istakao objavljivanje rezultata prvog poslijeratnog popisa, iako je morao dodati i to da bi lideri rezultate posljednjeg popisa trebali koristiti za bolje i efikasnije socijalno-ekonomsko planiranje, umjesto za razgovore o etničkoj zastupljenosti stanovništva u zemlji, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije