Od 29. septembra: Šta digitalizacija donosi gledateljima?

Radiosarajevo.ba
Od 29. septembra: Šta digitalizacija donosi gledateljima?
Za šest dana tri javna servisa u BiH trebala bi početi testno emitiranje digitalnog signala na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Rezultat je to okončanja prve faze digitalizacije, koja će gledaocima, između ostalog omogućiti bolji kvalitet slike i zvuka, te raznovrsniji sadržaj, piše BHRT.

Druga faza digitalizacije koštaće oko 12 miliona maraka, a sredstva za to već su osigurana. Tek provedbom ove faze BiH će prestati biti jedina zemlja u Evropi sa analognim signalom.

Digitalno doba otvaramo 29. septembra

Tri javna servisa u BiH konačno će 29. septembra, tačno u podne, jer odavno je prošlo pet do 12, početi sa testnim emitiranjem digitalnog signala, potvrdili su u državnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija. Osim što će to značiti okončanje prve faze digitalizacije, naša zemlja mogla bi uskoro preći i na realizaciju druge faze.

“Idemo sa DVBT2 signalom, umjesto sa DVBT1, a taj signal daje puno šire mogućnosti, a na koje zemlje u regiji sada prelaze. Mi ćemo praktično biti korak ispred po tom pitanju. Uzimajući u obzir sva kašnjenja, koja smo imali, praktično u ovom dijelu ćemo DVBT signalom stići ono što je u zemljama regije aktualno”, kaže za BHRT Igor Pejić iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Nakon što su otklonjene prepreke, koje su mjesecima pratile ovaj proces, montirana je oprema i obučeni su kadrovi, kaže rukovoditelj tima za digitalizaciju.

Digitalizacija samo na javnim servisima (za sada)

“U ovom periodu potrebno je samo malo ozbiljnosti, malo više profesionalnog pristupa da još jednom oprobamo kompletan sistem, zajedno sa predajnicima, da ispobamo sve ove tri digitalne oblasti”, kaže rukovodilac tima za digitalizaciju javnih RTV servisa Zdravko Šavija uoči startanja digitalizacije.

Za vrijeme testnog emitiranja pogodnosti digitalizacije neće koristiti komercijalne televizije, već samo BHRT, RTVFBIH i RTRS, poručuju iz Regulatorne agencije za komunikacije.

“Nakon što Vijeće ministara donese određene odluke, da eventualno i neke druge TV stanice mogu da se priključe tom digitalnom emitiranju, onda ćemo krenuti sa dodjeljivanjem prava i obaveza drugim TV stanicama u digitalni multipleks”, potvrdio je Siniša Petrović iz Regulatorne agencije za medije (RAK BiH).

Šta digitalizacija donosi gledateljima?

Gledaocima će prelazak sa analognog na digitalni signal donosi bolju sliku i zvuk, ali i raznovrsniji sadržaj. Direktor BHT1 Mario Vrankić plastično objašnjava koliko je digitalizacija veliki iskorak u budućnost.

“Mi smo u BHRT-u već prije izvršili prvu fazu digitalizacije zamjenom analognih produkcijskih kapaciteta digitalnim i ako kažem da je ta analogna oprema bila instalirana još i prije Olimpijade 1984. godine, onda će pretpostavljam i našim gledateljima biti jasno koliko je to veliko i tehnološki i kvalitativni skok u vremenu kad tehnologija svake godine napreduje”, kaže Vrankić.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni prošle godine, kao kao krajnji rok za prelazak na digitalni signal emitiranja programa. Prva faza digitalizacija koštala je oko sedam miliona maraka, a druga oko 12 miliona maraka. Digitalizacija na bh. način pokazala je ponovo da opći napredak može biti usporen, ali nikada ne i zaustavljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije