Sramotan prijedlog: Srbi traže da se Čurkinu digne spomenik u Srebrenici

Srna
Sramotan prijedlog: Srbi traže da se Čurkinu digne spomenik u Srebrenici
Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske pokrenuli su inicijativu, za postavljanje spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.

Predstavnici udruženja danas su na protokol Skupštine Općine Srebrenica predali zahtjev za pronalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

Predsjednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje ove inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN-u.

“Čurkin je kao ambasador Rusije, koja je stalni član Vijeća UN-a, doprinio miru i stabilnosti u BiH i svojim angažiranjem doprinosio širenju istine o ratu u BiH i razbijanju zapadnih stereotipa po kojima svu krivicu za rat i stradanja snose Srbi”, istaknuo je Pavlović.

On je dodao da je stav “Istočne alternative” da srpski narod u Srebrenici i Republici Srpskoj i na ovaj način treba odati priznanje i izrazi zahvalnost Rusiji i Čurkinu. Pavlović očekuje dobijanje saglasnosti u kratkom vremenu da bi bista bila postavljena na Petrovdan, 12. jula, na dan obilježavanja godišnjice velikog srpskog stradanja u srebreničkoj općini.

“Istočna alternativa” neće odustati od ovog prijedloga i podizanja spomen-biste Čurkinu ni po koju cijenu, poručio je Pavlović.

U vremenu '90-ih, Čurkinova uloga na Balkanu ostala je zapamćena u smislu specijalnog Yeltsinovog izaslanika za pregovore tokom rata u BiH. Kada je 1994. bio specijalni izaslanik Yeltsina, Čurkin je otputovao na Pale, srpsko uporište, kako bi nagovorio Radovana Karadžića i Ratka Mladića da se usaglase s ultimatumom NATO-a koji je zahtijevao od Srba da povuku teško naoružanje iz okolice Sarajeva nakon masakra civila u opkoljenom gradu. Sarajlije se, nažalost, dobro sjećaju koliko i kako su trajali prekidi vatre koje su nadgledali Rusi, a dogovorio Čurkin...

Nedugo potom, nakon što se i svijet uvjerio u neučinkovitost primirja, Čurkin je izjavio kako je Rusija zapravo poslala svoje mirovnjake samo da pruže „psihološku podršku Srbima, ništa drugo“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije