Solak: U Bjelimićima uklonjena i uništena tri projektila kalibra 155 milimetara

Anadolija
Solak: U Bjelimićima uklonjena i uništena tri projektila kalibra 155 milimetara
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uklonili su na području Bjelimića u općini Konjic tri projektila od 155 milimetara i uspješno ih uništili, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Imali smo prijavu da je primijećena aviobomba. Ali, ono što je bila prijava u Bjelimićima da se radi o aviobombi, nije to bila. Detaljnom analizom utvrđeno je da se radi o projektilu 155 milimetara. Našli smo u tom dijelu tri takva projektila. Uspješno smo ih uklonili i uništili", rekao je Solak.

Trenutno su, kaže, angažirani na pregledu terena ispod brane na Bendbaši gdje će biti u subotu održani skokovi u vodu.

"Taj dio ćemo pregledati, kako bi smo otklonili svaku sumnju na NUS, odnosno da nije voda nanijela nešto slučajno. Svakako obavljat ćemo i dio pružanja podrške što se tiče sigurnosti skakača, bit ćemo tu isto u blizini", naglasio je Solak.

Kad je riječ o dojavi ribara da se u Miljacki na Bentbaši nalazi NUS, ispostavilo se da se ne radi o minskoeksplozivnim sredstvima nego limu.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite rekao je kako imaju veliki broj dnevnih prijava da je primijećen na nekom od lokaliteta tromblon, granata, ručna bomba ili meci.

"Dojavljuje nam se da se takve stvari nađu. To je i na vodenim površinama u blizini rijeka, ali i u naseljenim mjestima. Toga imamo svakodnevno na desetine sličnih prijava u cijeloj FBiH. Non-stop je to prisutno, ali to se veoma brzo ukloni i svakako je savjet svim našim sugrađanima ako primijete bilo šta što nalikuje pa imaju i najmanju sumnju da pozovu policiju ili Civilnu zaštitu na 121, 122 ili 123", poručio je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije