Sead Jusić: Nisam smio biti okidač Miloradu Dodiku

Radiosarajevo.ba
Sead Jusić: Nisam smio biti okidač Miloradu Dodiku
Nakon što je jučer veliko interesovanje javnosti izazvala potvrda zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića da je on potpisao odobrenje za učešće vojnika OS BiH na proslavi Dana RS-a, danas je nastavljen razvoj slučaja Jusić.

Već ranije tokom dana reagovala je Jusićeva matična stranka, Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić, zahvaljujući kojoj je on i stigao do pozicije zamjenika ministra, a koja je saopćila da su zatražili Jusićevu smjenu, a kroz članak u jednim novinama ukazali su na to i da je on bivši član ove stranke.

Upravo tim povodom Jusić se obratio pojedinim bh. medijima, kazavši kako on neće dati ostavku, sve dok se ne dokaže da je odgovoran za slučaj zbog kojeg ga javnost i njegova politička stranka optužuju u saopćenjima.

Na početku svoje izjave u emisiji "Dan Uživo" Jusić se zahvalio Bogu i predsjedniku Radončića, te je rekao da je njegova odluka razumljiva u političkom smislu, ali da on ne priznaje odgovornost dok mu se ona ne dokaže.

U razgovoru za N1 Jusić je u nekoliko navrata je istakao da on nije odobrio ništa već da je on samo proslijedio dopis iz Predsjedništva BiH koji je bio naredbodavnog karaktera, te naveo da je Ivanić odobrio da vojnici idu u Banju Luku.

On pretpostavlja da oni nisu postupili po naređenju Mladena Ivanića da bi se vojnici Oružanih snaga iz reda srpskog naroda pobunili i svakako našli u paradi na Banjoj Luci.

Mnogi važni ljudi od komandanata do oficira Oružanih snaga su, po njegovim riječima, uzeli sebi pravo da komentiraju Ustav.

Također, smatra da bi ozbiljne posljedice imali da su odbili naređenje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i smatrali bi da bi tako pokrenuli praksu koja ruši sistem, te da bi Dodik jedva dočekao da se to desilo da bude ponižen vrhovni komandant OSBiH, a ne samo Mladen Ivanić.

Rekao je i da nije smio dopustiti da bude okidač Milorada Dodika za ono što je on htio da uradi "ni po koju cijenu", niti "žrtveno janje" kako su danas interpretirali mnogi bh. mediji.

Jusić je rekao da je bio ovlašten da da potpis, te da je odobrenje morala potpisati i ministrica Pendeš. S obzirom na to da je ministrica na odmoru, na njega je spala sva odgovornost.

Smatra da ono što je on uradio bilo pravno-ustavno, te će dati ostavku ako istraga utvrdi njegovu odgovornost. Naglasio je da je još uvijek član SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije