SDP BIH reagirao: Milanović ne razumije temeljne vrijednosti BiH

Radiosarajevo.ba
SDP BIH reagirao: Milanović ne razumije temeljne vrijednosti BiH
EPA / Zoran Milanović
"Izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini i njenim narodima u potpunosti su neprihvatljive i samo dodatno usložnjavaju političku situaciju u BiH, ali i regionu".

Kaže se ovo u saopćenju za javnost koje je u četvrtak objavila Socijaldemokratska partija BiH - osvrćući se na neumjesne, tajno snimljene izjave o BiH koje je izrekao šef Socijaldemokratske partije Hrvatske.

U nastavku pročitajte saopćenje SDP BiH:

"Kao partija koja baštini principe socijaldemokratije i čvrsto vjeruje u jednakost svih u BiH, poručujemo Milanoviću da, čim prije, dođe u BiH i pokuša shvatiti njene temeljne vrijednosti različitosti i suživota.  

Ovi principi i vrijednosti u BiH su, unatoč ratu i nacionalističkoj politici, koja ih razara duže od 20 godina, ipak opstali.

Najmanje što jedan čelnik socijaldemokratske partije može učiniti jeste da u svojim istupima ne dovodi u pitanje vrijednosti na kojima se jedino može graditi normalna država.  

Mi, također, smatramo da je mnogo razloga zbog čega Evropska unija treba preko reda primiti BiH u svoje članstvo, ali je, upravo, nacionalistička politika i retorika ta koja ne dopušta uspostavljanje evropskih standarda i ispunjavanje tih uvjeta. Nažalost, ovakvim izjavama Milanović pokazuje da ne razumije BiH i da je dozvolio da stereotipi osmišljeni u kuhinjama nacionalističkih tabora, pored njihove, određuju i njegovu politiku.  

Socijaldemokratska partija BiH očekuje od SDP-a Hrvatske da provodi politiku zaštite temeljnih građanskih vrijednosti, koje se moraju poštovati, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije