SBB izbačen iz vlasti u Goraždu: SDA pronašla nove koalicione partnere

Radiosarajevo.ba
SBB izbačen iz vlasti u Goraždu: SDA pronašla nove koalicione partnere
bpk.gov.ba / Ilustracija
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona održala je vanrednu sjednicu, na kojoj je kreirana nova parlamentarna većina u ovom kantonu, u kojoj se više neće nalaziti članovi Saveza za bolju budućnost (SBB).

Tačnije, deset zastupnika zatražilo je održavanje ove vanredne sjednice, kako bi smijenili pojedine ministre SBB-a, koji su do sada obnašali ove funkcije u vlasti BPK-a, a zanimljivo je da su jedni od inicijatora održavanja sjednice i zastupnici SDA.

Iako su SBB i SDA u koaliciji na svim nivoima vlasti u BiH, to više nije slučaj u BPK-u, gdje će od sada parlamentarnu većinu činiti stranke SDA, Stranka za BiH, Liberalna stranka, Stranka dijaspore, Stranka za bolje Goražde i Novi pokret, te dva nezavisna zastupnika.

Na samoj sjednici, glasovima 15 zastupnika iz ovih stranaka, usvojen je prijedlog odluke premijera BPK-a Emira Okovića, kojim su dužnosti razriješeni ministar privrede, ministar za boračka pitanja, te ministar za socijalnu politiku, zdravstvo i raseljene osobe u Vladi BPK. Sva tri smijenjena ministra članovi su SBB-a, prenosi Avaz.

Smjenjeni su ministri Meho Mašala, Šemso Muslić i Damir Dučić, a sa njima je i smijenjen Muamer Omanović, zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK, kojeg će na toj poziciji zamijeniti Edim Fejzić iz Stranke dijaspore.

Tokom glasanja o smjeni Omanovića zasjedanje su napustili SDP, DF i ASDA, te jedan nezavisni poslanik, a budući da je sjednica još uvijek u toku, uskoro će biti poznato više detalja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije