Savez samostalnih sindikata najavljuje: Prvi maj u BiH će biti u znaku protesta

Fena
Savez samostalnih sindikata najavljuje: Prvi maj u BiH će biti u znaku protesta
Predloženi zakoni o doprinosima i porezima, te oni o štrajku i mirnom rješavanju sporova "završni su udarac Vlade Federacije BIH na prava radnika", smatraju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Na svojoj današnjoj sjednici Predsjedništvo Glavnog odbora SSS BiiH osudilo je i odnos Vlade FBiH prema granskim sindikatima, s kojima do sada nisu potpisani kolektivni ugovori, posebno prema Sindikatima BH Telecoma i HT Mostara, te je pružilo punu podršku svim aktivnostima ova dva sindikata.

Osudili su, kako se navodi, i kontinuirano nepoštivanje zaključaka Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, posebno onih koji su u vezi sa proširenjem Općeg kolektivnog ugovora, te rokove da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori.

Zbog svega toga, iz Saveza samostalnih sindikata BiH predstavljen je usvojeni zaključak da se ovogodišnje obilježavanje 1. maja - Međunarodnog praznika rada, usmjeri na proteste zbog "maćehinskog odnosa Vlade FBiH prema radnicima u ovom entitetu, najavljenog donošenja zakona kojima se i konačno potpuno derogiraju i ukidaju radnička prava, te nepoštivanja sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera", zaključuje se u saopćenju SSS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije